Vetlanda
Huvudmeny
Hem
Lyssna

Kompostering av matavfall

Ungefär hälften av det du slänger i den vanliga soppåsen kan komposteras. Ska du köpa eller bygga en egen kompost ska du anmäla det till miljö- och byggförvaltningen. Vetab besvarar frågor kring hämtningsrutiner, kärlstorlek och avgifter.

En lyckad kompost förutsätter en lämplig blandning. Detta för att de arbetande mikroorganismerna får det syre, kol, kväve och vatten som de behöver. God luftning samt blandning av kolrikt material, som torra löv och sågspån, med kväverikt matavfall i en lagom fuktig miljö, är bra för komposteringsprocessen.

Välj en lämplig behållare

Om du ska kompostera matavfall året runt behöver du ha en speciell behållare. Det finns många att välja mellan, men du kan också bygga en själv. Behållaren ska ha lock, väggar och botten och vara utformad så att skadedjur inte kan ta sig in. Om du ska ha nät som botten får hålen därför inte vara större än sju millimeter i diameter.

I en stillastående behållare måste du röra om då och då för att syretillförseln ska bli tillräcklig och komposteringen jämn. Det finns också rörliga behållare där innehållet luftas genom att en trumma roteras. En kompostbehållare kan ha ett eller flera fack. Fler fack underlättar för komposten att mogna. Ska du kompostera matavfall året runt måste också behållaren vara isolerad. Då blir det en så kallad varmkompost.

Tips för en bra kompost

  • Börja gärna kompostera på våren eller sommaren, då är det lättast att få en väl fungerande kompost.
  • Placera komposten i skugga eller halvskugga.
  • Börja med ett rejält lager kvistar i botten för att få syretillförsel underifrån.
  • Tillsätt gärna lite kompostjord, stall- eller hönsgödsel som hjälper igång processen.
  • Lägg hellre på lite och ofta, än mycket och sällan.
  • Finfördela köksavfallet innan du slänger det i komposten.
  • Låt maskar komma in och hjälpa till med nedbrytningen.
  • Täck nyslängt matavfall med ¼ strö: Gräsklipp, sågspån, sönderrivna äggkartonger, hackad halm, torra löv, flis och liknande.
  • Rör om minst en gång i veckan.
  • Färdig kompost är mörk och smulig och den luktar jord. Låt den då eftermogna övertäckt i två till tre månader.

Vad kan du lägga i komposten?

  • Alla slags livsmedel, råa och tillagade.
  • Kaffe- och tesump.
  • Filterpåsar.
  • Äggskal.
  • Skal från skaldjur.
  • Blött hushållspapper.
  • Krukväxter.
  • Äggkartonger.
  • Kutterspån från små husdjur.
  • Trädgårdsavfall (tänk bara på att matavfall inte får läggas i en kompost avsedd för enbart trädgårdsavfall).

Handlingar att lämna till miljö- och byggförvaltningen

  • Anmälan om kompostering av matavfallPDF lämnas till miljö- och byggförvaltningen.
  • Karta över fastigheten som visar var komposten kommer att placeras. Avstånd till tomtgräns och närliggande fastigheter ska anges.
  • Vid köpt, isolerad och skadedjurssäker kompost ska en beskrivning/broschyr bifogas. Där ska det tydligt framgå utförande, material, volym och funktion.
  • Vid egen tillverkning ska ritningar i skala 1:5 eller 1:10 bifogas. I övrig gäller samma krav som för köpt kompost.

Kontakt

Linda Almqvist

Miljöinspektör
Miljö och byggförvaltning
MoB Adm personal
Telefon: 0383-971 82, 070-586 71 82
linda.almqvist@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2016-12-22

Synpunkt Vetlanda