Vetlanda
Huvudmeny
Hem
Lyssna

Regler vid föräldraledighet och arbetslöshet

Om du som vårdnadshavare är föräldraledig eller arbetslös gäller särskilda regler för barnomsorgen.

Ditt barn har rätt att vara på förskolan eller i familjedaghem upp till 15 timmar/vecka om du är föräldraledig för annat barn, har graviditetspenning eller är arbetslös. Du betalar avgift för platsen enligt den ordinarie maxtaxan.

De 15 timmarna fördelas på tre timmar/dag, men förskolechef kan i samråd med vårdnadshavare och personal godkänna andra tider utifrån verksamhetens förutsättningar.

Du ansöker om plats via e-tjänsten för barnomsorg och skolalänk till annan webbplats.

Arbetslöshet

Är ditt barn 3-5 år får du automatiskt avdrag för så kallad allmän förskola. Det innebär att du bara får faktura i juni, juli och augusti. Arbetssökande kan dock inte bara ha allmän förskola eftersom det innebär att du inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Föräldraledighet

Är ditt barn 3-5 år får du automatiskt avdrag för så kallad allmän förskola. Det innebär att du bara får faktura i juni, juli och augusti.

Du kan istället välja att ha kostnadsfri allmän förskola som följer grundskolans läsårstider. Om skolan har lov så har allmän förskola också lov. Du får då ingen faktura alls. Kontakta barn- och utbildningskansliet för att ändra till kostnadsfri allmän förskola om du redan har en plats. Ansöker du om allmän förskola via vår e-tjänst ska du ange allmän förskola i kommentarsfältet.

Väljer du att ha ditt barn hemma när du är föräldraledig, garanterar vi att du får tillbaka din plats på samma förskola. Du ska då säga upp platsen och samtidigt meddela oss att du vill ha platsgarantin i kommentarsfältet.

Kontakt

Madelene Sverker

Madelene Sverker

Administratör
BU Kansliet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-975 65
madelene.sverker@vetlanda.se

Telefontid:

  • Tisdag klockan 8–12
  • Onsdag klockan 13–15.30
  • Torsdag klockan 13–15.30

Semesterstängt vecka 29 och 30.

Senast uppdaterad 2017-05-17

Synpunkt Vetlanda