Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Förskollärare Charlotte

”Jag älskar mitt jobb”! Charlotte Ekvall Falk på Häggska förskolan brinner för sitt yrke som förskollärare.

Charlotte Ekvall Falk

Charlotte Ekvall Falk tycker att hon har bästa jobbet. Här äter hon frukost med barnen på Häggska.

När man kliver in på Häggska förskolan i Vetlanda möts man av en varm och välkomnande atmosfär. Det är högt till tak, kakelugnar, trägolv och härliga ytor för lek, kreativitet och vila. Här jobbar Charlotte Ekvall Falk som förskollärare. Charlotte har jobbat på samma ställe i 23 år och det är ingen tvekan om att hon trivs.

– Det är aldrig jobbigt att gå till jobbet, säger hon. Jag älskar mitt jobb och jag har fantastiska kollegor, som jag delar både skratt och allvar med.

Att vara förskollärare innebär att förmedla trygghet.

– Vi får ta hand om det viktigaste föräldrarna har, säger Charlotte Ekvall Falk. Det är ett stort förtroende och ansvar. Genom trygghet och glädje tror vi barnen får med sig lärandet på vägen och förhoppningsvis har de positiva minnen som de kan bära med sig hela livet.

Frihet inom trygga ramar

Förskollärare följer förstås läroplanen och den är en viktig grund att stå på, men Charlotte ser också möjligheterna till egna initiativ och egna idéer. Det är ett fritt yrke, men det finns ramar att stödja sig på. Hon pekar på möjligheten att få utlopp för olika saker i yrkesrollen, vare sig det är att vara ute i skogen, att röra på sig eller att måla tillsammans med barnen.

– Häromdagen tog jag hit en madrass hemifrån, berättar hon. Den klädde vi på ett överdrag och så hoppade jag och min kollega Susanne på den som på en studsmatta. Barnen tyckte att vi var lite tokiga, men sedan ville de hoppa också såklart.

Att bjuda på sig själv är något som Charlotte inte är sen att göra. Varje påsk klär hon till exempel ut sig till påskhäxan Hedda och fladdrar omkring på gården och delar ut påskägg. Förskolläraryrket innebär en fantastisk kombination av att vara en trygg vuxen och samtidigt hitta barnet i sig. Att ha ansvar och att samtidigt utvecklas.

Vilja att lära nytt

Intryck från andra är viktigt och Charlotte berättar att hon och hennes kollegor varit på studiebesök ibland annat Göteborg, Skövde och Jönköping för att se hur andra jobbar, speciellt med miljöfrågor eftersom det är aktuellt just nu.

– Vi har även besökt vår ”grannförskola”, Bollen tillsammans med barnen, säger hon. Det är jättenyttigt att del av andras idéer och hur de jobbar och det är viktigt att barnen får vara med i förändringsarbetet.

Charlotte har tidigare gått en utbildning i förskolans kvalitetsarbete, 7,5 poäng. Nu ska hon utbilda sig vidare inom pedagogisk dokumentation, som ännu en del i kvalitetsarbetet och något som intresserar henne mycket. Hon poängterar hur viktigt det är att hela tiden vilja lära nytt och hänga med.

Erbjudande från kommunen

Det här med att alltid vilja pröva nya saker och ta in nya idéer är något Charlotte brinner för. Hon är mycket tacksam över den kompetensutveckling som erbjuds och berättar att det var ett erbjudande från kommunen som gjorde att hon läste vidare till förskollärare.

– Jag var barnskötare på 90-talet och Vetlanda kommun erbjöd oss att utbilda oss vidare för att få förskollärarexamen och kommunen stod då för resekostnader och litteratur. Jag och en kollega tackade ja till detta och det var ju en stor förmån. Jag jobbade samtidigt och läste på halvfart, berättar Charlotte.

En av Charlottes kollegor är Johanna Petersson. Hon håller just nu på att utbilda sig till förskollärare, och jobbar på Häggska förskolan samtidigt.

– Det har alltid varit självklart för mig att jag ska jobba med barn, säger hon. Jag får så mycket tillbaka!

Charlotte tycker verkligen om sitt arbete, men hon kan tänka sig att inrikta sig mer mot kvalitet och administration i framtiden.

– En pojke tyckte att jag skulle jobba till jag var hundra, skrattar hon, men jag tror att jag ska sluta lite innan dess.

Kontakt

Charlotte Ekvall Falk

Charlotte Ekvall Falk

Förskollärare
Förskoleområde, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-965 49
charlotte.ekvall-falk@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2016-02-17

Synpunkt Vetlanda