Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Nu är det mätsäsong för radon

Höga halter av radon i bostadsluften är en hälsorisk. För att få reda på om det finns radon i din bostad, måste du göra en mätning. Du mäter i två månader under perioden 1 oktober till 30 april.

Miljöinspektör Eva Jansson

Miljöinspektör Eva Jansson med mätpaketet för radon som finns att köpa från och med den första oktober.

Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. När vi andas in radonhaltig luft fastnar radon­döttrarna i våra luftvägar. Näst efter rökning är radon den vanligaste orsaken till lungcancer. Ju längre tid man tillbringar i radonhus och ju högre halter man utsätter sig för desto större är risken. Det tar mellan 15 och 40 år från det att man utsätts för radon till dess att lungcancer kan påvisas.

– I Sverige finns en målsättning att alla bostäder ska ha mindre än 200 Bequerel radon per kubikmeter luft senast år 2020, säger Eva Jansson som är miljöinspektör. 

Om mätningen

Radon luktar inte och syns inte, det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. För att resultatet ska kunna jämföras med de rikt- och gränsvärden som finns för radon i inomhusluft ska mätningen pågå i minst två månader, gärna längre. Mätningen ska göras under eldningssäsongen, perioden 1 oktober till 30 april.

– Att göra en radonmätning är både enkelt och relativt billigt och något som fastighetsägaren kan göra själv. Dosor för mätningen kan köpas i stadshusets servicecenter eller på miljö- och byggförvaltningen, berättar Eva Jansson.

​Pris för radondosor

Paket för mätning av radon i inomhusluft innehåller mätdosor, instruktioner och mätprotokoll. I priset ingår även analys och mätrapport.

PaketTyp av mätningPris
Mätpaket med två dosorLångtidsmätning (ger årsmedelvärde)360 kr inkl. moms
Mätpaket med tre dosorLångtidsmätning (ger årsmedelvärde)460 kr inkl. moms
Mätpaket med två dosorKorttidsmätning (7-10 dagar, endast rådgivande)460 kr inkl. moms
Mätpaket med tre dosorKorttidsmätning (7-10 dagar, endast rådgivande)560 kr inkl. moms
2

Kontakt

Eva Jansson

Eva Jansson

Miljöinspektör
MoB Adm personal, Miljö och byggförvaltning
Telefon: 0383-971 39, 070-572 25 43
Eva.Jansson@vetlanda.se

Publicerad 2016-09-27

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda