Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Familjehem – trygghet i vardagen

Att vara familjehem innebär att du öppnar ditt hem och skapar trygghet för ett eller flera barn som behöver komma hemifrån för en längre eller kortare period. Vi behöver fler familjer – hör av dig till Vetlanda kommun!

Mia Ljung Merila och Thomas Ljung Merila

Att vara familjehem är att skapa trygghet och rutiner, säger Mia och Thomas Ljung Merila som varit familjehem i många år.

Mia och Thomas är familjehem sedan nio år tillbaka. Det är en stor familj som huserar i villan på Holmgatan. I deras hem bor förutom deras egna tre söner, även Thomas son på deltid och två placerade syskon, 11 och 13 år, på heltid.

– Vi hade lite tid över i livet och kände att vi ville hjälpa andra, förklarar Thomas. Vi började som kontaktfamilj, men blev sedan familjehem på heltid. Det är verkligen givande på alla sätt och vis.

Egentligen kan vem som helst bli familjehem, så länge du är en trygg vuxen. Om du är ensamstående, gift, bor i villa eller lägenhet, på landet eller i stan spelar ingen roll. Det handlar om att du vill hjälpa barn att få en trygg uppväxt. Tid, ork och empati är nyckelord.

– Du ska vara kärleksfull, men ändå rak, säger Thomas. Det är inte så mycket jobb egentligen, det gäller att hitta harmoni och få det vardagliga att fungera.

Skapa relationer

Att vara familjehem innebär inte bara om att få en relation till barnet. Det handlar också om relationer med de biologiska föräldrarna och kanske mor- och farföräldrar, något som inte alltid är så lätt.

– Men jag blev varm i hjärtat då våra placerade barns biologiska pappa nyligen uttryckte sin tacksamhet mot oss, säger Mia. Han sa att vi kan ge dem något som inte han kan och att hans barn bor på bästa platsen. Det är skönt att höra att han är trygg i detta.

Skulle det av någon anledning inte fungera med barnen eller deras ursprungsfamilj finns gott stöd att få av kommunen. Det kan handla om akuta situationer, men också om stöd i det vardagliga; att få verktyg för att hantera olika saker som kan komma upp.

Mia och Thomas är tydliga med att ta hand om någon annans barn är ett uppdrag. Du behandlar barnet som ditt eget med vetskapen om att det är till låns. Målet är att det ska ordna sig för barnen och att de så småningom ska kunna flytta tillbaka till sin ursprungliga familj.

– Det är ett jobb, det bästa jobbet du kan ha, säger Thomas. Många barn kommer från jobbiga situationer, behöver kanske byta skola, fritidsaktiviteter och hitta nya vänner. Då är det viktigt att skapa en trygg vardag.

Värdefull utbildning

Mia och Thomas har gått kommunens utbildning – Pride - för familjehem, något som de rekommenderar till andra som funderar på att ta hand om ett barn i sitt hem.

– Du får en inblick i vad det handlar om och vilka situationer du kan ställas inför, säger Mia. Du blir bra förberedd helt enkelt.

Genom utbildningen får du också ett nätverk av andra familjehemsföräldrar, som du kan lyfta tankar och idéer med långt efter utbildningens slut.

Vill du hjälpa ett barn till en tryggare uppväxt? I januari kör kommunen igång en ny Pride-utbildning för blivande familjehem. Välkommen att höra av dig!

Fakta om Prideutbildningen

  • Utbildningen sträcker sig över en termin och har tio utbildningstillfällen.
  • De första två tillfällena sker med övernattning.
  • Du får verktyg för att klara av vardagliga och mer akuta situationer i ditt uppdrag som familjehem.
  • Varje utbildningstillfälle har ett tema, exempelvis kontakt med biologiska föräldrar, anknytning, hälsa, skolgång och teamarbetet med socialtjänst och föräldrar.
  • Utbildningen innehåller rollspel och värderingsövningar.
  • Innan du blir familjehem utreds du av socialtjänsten. Utredningen och utbildningen kan ske parallellt.
  • Ett 50-tal familjer har utbildats i Vetlanda kommun sedan starten 2012.
33

Kontakt

Annemo Lyrén

Enhetschef
Familjesektion, Socialförvaltning
Telefon: 0383-971 37
annemo.lyren@vetlanda.se

Publicerad 2016-10-17

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Synpunkt Vetlanda