Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Nya avtal ger bättre kvalitet på maten

Ekologisk mjölk, kött från närbygden och genomgående bättre kvalitet på livsmedel. Högre standard till samma kostnad - det är resultatet av kommunens nya upphandling när det gäller livsmedel till förskolor, skolor, äldreboenden och övriga verksamheter i kommunen.

Anna Hellerstedt, Lena Ottosson och Maria Sundberg

Anna Hellerstedt, Lena Ottosson och Maria Sundberg skålar för resultatet av den nya upphandlingen - naturligtvis i ekologisk mjölk.

Under maj och juni börjar kommunens nya leverantörer att förse kommunens olika verksamheter med livsmedel av olika slag. Den nya upphandlingen betyder att kvaliteten har höjts på råvarorna som köps in. All mjölk som serveras i kommunen är numera ekologisk.

Kostchef Lena Ottosson är nöjd.

– Måltiden kommer att påverkas av bättre råvaror, säger hon. Med dessa bra råvaror har kockarna nu ännu bättre möjligheter.

Närodlat och lokalt

Upphandlingen gjordes efter uppställda kriterier, som tagits fram gemensamt med politiker och tjänstemän. Högst upp på listan stod ”kvalitet”, följt av ”svenskt”, ”ekonomi”, ”lokalproducerat” och ”ekologiskt”. Vi har jobbat med Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier, för att få så bra kvalitet som möjligt och eftersträva produkter som motsvarar de svenska djurhållningskraven.

Nu är avtal skrivet på två år med möjlighet till två års förlängning.

– Jag är väldigt glad över att vi har fått en lokal leverantör av färskt kött, säger Lena Ottosson. Även vår leverantör av frukt och grönt har flera närodlade produkter i sitt sortiment.

Bättre kvalitet – samma kostnad

Trots att kvaliteten blir bättre kommer kostnaderna att vara ungefär desamma.

– Vi köper livsmedel för ungefär 25 miljoner kronor på ett år, berättar Anna Hellerstedt på kommunens upphandlingsavdelning. Den här upphandlingen startade för ett och ett halvt år sedan. Vi har sedan dess träffat leverantörer och lyssnat av marknaden och det har varit mycket jobb, så det känns roligt att det har blivit så bra.

Maria Sundberg är ny måltidsutvecklare på kommunen och hon har ansvarat för sortimentet.

– Vi har bytt ut flera produkter och ersatt dem med nya spännande, säger Maria. Hirs, granola och quinoa är till exempel nya produkter hos oss.

Kommunens kökspersonal har fått information och ska även träffa grossisten för att se vilka varor de kan beställa.

– Vi kommer ju också fortsättningsvis att följa upp detta, säger Anna Hellerstedt. Det är viktigt att vi köper de produkter som vi har avtal på.

Vilka leverantörer har vi?

Upphandlingen av livsmedel är uppdelad i sju olika produktgrupper. Leverantörerna ser ut enligt följande:

  • Färsk fisk – Feldt´s Fisk och Skaldjur AB
  • Färskt kött – Dackebygdens Kött i Virserum AB
  • Frukt och grönt – RP Frukt AB
  • Ägg – RP Frukt AB
  • Korv – Martin & Servera AB
  • Mjölk – Martin & Servera AB
  • Huvudgrossist – Martin & Servera AB
24
Sofie Andersson

Skriven och fotograferad av Sofie Andersson
Publicerad 2017-05-09

Kontakt

Lena Ottosson

Lena Ottosson

Kostchef
Måltidsservice, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-972 50, 070-375 35 49
Lena.Ottosson@vetlanda.se

Anna Hellerstedt

Anna Hellerstedt

Upphandl/Bi upphandlchef
Ekonomikontor, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-971 28
Anna.Hellerstedt@vetlanda.se

Maria Sundberg

Maria Sundberg

Måltidsutvecklare
Måltidsservice, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-967 40, 070-855 63 55
maria.sundberg@vetlanda.se

Kommentarer
  1. Frank
    Tummar upp!!!
    # 1
    tisdag, 9 maj kl. 20:18
  2. Inge
    Bra jobbat. Ett genomtänkt och bra upphandlingsunderlag resulterar också i en bra upphandling.
    # 2
    onsdag, 10 maj kl. 07:30
  3. Marie
    Vad glad detta gör mig.
    # 3
    onsdag, 10 maj kl. 13:28
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar



Synpunkt Vetlanda