Vetlanda
Huvudmeny
Hem
Lyssna

Boenden för äldre

Har du hört talas om gruppboende, ordinärt boende och särskilt boende? Här berättar vi mer om boendeformerna som finns för äldre i Vetlanda och vad de innebär.

Ordinärt boende

När kommunen pratar om ordinärt boende menar vi det egna, privata boendet. Det kan vara boende i villa, lägenhet eller seniorboende.

Senior- och trygghetsboende

Med seniorboende och trygghetsboende menas lägenheter i ordinärt boende med tillgång till gemensamhetsutrymmen. För att flytta till seniorboende ställer du dig i kö hos hyresvärden.

Särskilt boende

Särskilt boende är ett samlingsnamn för det boende som är aktuellt när behov av vård och omsorg är så omfattande att det inte längre kan fås i det egna hemmet. Det finns ingen möjlighet att välja eller söka till ett visst särskilt boende.

På våra särskilda boenden finns omvårdnadspersonal dygnet runt. De boende har kontrakt på sina bostäder. Möjlighet till parboende finns på Ekebogården och Vilan.

Korttidsboende

Om du har behov av hjälp och assistans under en kortare period kan du få komma till ett korttidsboende. På korttidsboendet finns omvårdnadspersonal dygnet runt.

Demensboende

Demensboende finns för personer som har behov av specialiserad vård och omsorg på grund av demenssjukdom. På ett demensboende finns personal som har utbildning för och erfarenhet av att arbeta med personer med demenssymtom.

Vad kostar särskilt boende?

Den högsta avgift som kommunen får ta ut för hemtjänst i särskilt boende är 1780 kronor per månad. Beloppet är en viss procentsats av prisbasbeloppet och regleras varje år. Du som bor på äldre- eller demensboende betalar även hyra för din lägenhet.

Måltidsabonnemang i särskilt boende där alla måltider ingår kostar idag 3 120 kronor per månad.

Hur ansöker jag om särskilt boende?

För att flytta till ett äldre-, korttids- eller demensboende krävs att man ansöker och beviljas detta stöd av en biståndshandläggare vid vård- och omsorgsförvaltningens myndighetskontor.

Kontakt

Joakim Hedström

Joakim Hedström

Funktionschef
VO Funktionschefer, Vård och Omsorgsförvaltning
Telefon: 0383-972 15, 070-267 92 71
joakim.hedstrom@vetlanda.se

Myndighetskontoret

Telefon växel: 0383-971 00
myndighetskontoret@vetlanda.se

Biståndshandläggare träffas säkrast vardagar 8.00-9.30.
Därefter kan du lämna meddelande för att bli uppringd.

Senast uppdaterad 2016-10-21

Synpunkt Vetlanda