Kommun och politik
Publicerad:
Coworking är ett sätt för personer som jobbar hemifrån att träffas, inspireras och knyta nya kontakter. I Smålands Trädgård gör man det med landsbygden och naturen i fokus.
-Vi vill utmana bilden av att man måste sitta inne på ett kontor, säger Rut Källman som varit en av de drivande krafterna i projektet.
Möjligheterna att arbeta på distans blir allt större och idag finns det många som tar med sig jobbdatorn för att kunna sköta sina arbetsuppgifter oavsett var de befinner sig eller driver eget från hemmakontoret. Det har också öppnat upp för möjligheten att bo där man vill och exempelvis ta steget att flytta ut på landsbygden.
Men distansjobb kan också bli ganska ensamt. Det vill Smålands Trädgård ändra på. Därför har föreningen under året erbjudit coworking i Skirögården, församlingshemmet i Nye och hos Lövsjö loghouse.
– Smålands Trädgårds styrka är närheten till naturen och att det är så otroligt vackert. Man får jobba i en lugn och grön miljö, vi vet ju att naturen ger otroliga hälsofördelar, säger Rut Källman.
Hon berättar att intresse funnits redan från början. Framför allt är det personer som är relativt nyinflyttade i bygden som aktivt sökt sig till coworkingtillfällena. Det har varit både anställda och egenföretagare som velat ha ett mer kreativt, hållbart och socialt arbetsliv.
– Många behöver en stimulerande miljö där man kan jobba med sitt och samtidigt mötas. Vi brukar säga att coworking är den tredje platsen, det är inte kontoret och inte hemma. Vi gillar tanken på att mötas över bygränserna. Det finns så otroligt mycket potential och kompetens, många känner varandra men kanske inte på en professionell nivå, att träffas i en yrkesroll öppnar upp för nya idéer och samarbeten som i förlängningen kan komma bygden till del.
Coworkingen har drivits som ett landsbygdsutvecklingsprojekt med pengar från Leader Linné Småland. Det har handlat om en förstudie med syfte att ta reda på vilka möjligheter det finns att driva en gemensam arbetsplats eller coworking i bygderna kring Skirö, Nye, Näshult, Stenberga och Virserum, men också få en uppfattning kring hur behovet ser ut.
Under landsbygdsveckan bjuder Smålands Trädgård in till några timmars coworking i skogarna kring Salshult utanför Stenberga och passar samtidigt på att presentera resultatet av förstudien under lite korvgrillning. Tanken är att coworkingen kommer att få en fortsättning i en eller annan form.
– Första steget är ju ofta det längsta steget. Nu har vi börjat samtalet och visat att det går att skapa möten i anslutning till arbetsdagen. Vi är stärkta i att det är en bra idé, sen får vi se var det landar. Nu vill vi hitta aktörer och platser som gör att detta kan fortsätta att gro. För oss är det givet att vi vill ha en sådan här plats i Smålands Trädgård, det vore roligt om man blir inspirerad i andra delar av kommunen också och att vi får fler platser som kan stärka varandra, säger Rut.
Landsbygdsutvecklare, Kommunledningsförvaltningen
Telefon: 0383-72 44 38
E-post: tove.norrisson@vetlanda.se