Vetlanda kommun logotyp

Befolkningsutveckling medför nya utmaningar

Kommun och politik

Publicerad:

Antalet äldre personer i Vetlanda kommun väntas öka de kommande åren. Samtidigt blir antalet barn färre. Det innebär att kommunen måste göra förändringar för att möta nya behov.

Liten flicka med tofsar

Prognoserna pekar på att det kommer födas färre barn i Vetlanda de närmaste åren. Fram till 2027 väntas åldersgruppen 0-18 år minska med cirka 200 personer.

Prognoserna för befolknings­utvecklingen visar att andelen äldre pensionärer kommer att öka stort de närmaste åren när 1940-talets stora barn­kullar når ålders­kategorin 80+.

En annan tydlig trend är att andelen yngre i kommunen minskar. Prognoserna pekar på att det kommer att födas omkring 230 barn i Vetlanda kommun årligen framöver, att jämföra med cirka 270 barn i genomsnitt de senaste 25 åren.

– Det kanske inte låter så mycket med 40 barn, men det handlar alltså om att blir 40 barn färre för varje år enligt prognosen, förklarar utvecklings­strateg Henrik Ahlgren.

Följer nationell trend

Tittar man på antal så beräknas gruppen 0-18 år minska med ungefär 200 personer till år 2027 jämfört med 2023, medan gruppen 80+ blir 220 fler.

Detta är inget som är unikt för Vetlanda, det finns en väldigt tydlig trend nationellt. Länk till annan webbplats. Vi har en åldrande befolkning samtidigt som det föds färre barn och invandringen minskar, säger Henrik Ahlgren.

När det gäller ålders­gruppen 19-64 år syns en marginell minskning de kommande åren. Det beror främst på att dagens tonåringar är många och fyller på gruppen allt eftersom de blir äldre. Men den så kallade försörjnings­kvoten ökar, det vill säga att andelen personer i arbetsför ålder krymper i förhållande till andelen barn och äldre.

Förändrade behov

Några av effekterna av befolknings­utvecklingen är att behovet av platser i för­skola och skola minskar medan behovet av platser inom särskilt boende ökar. Bland landets äldre pensionärer bor idag cirka 15 procent i särskilt boende.

Att det blir fler som lever längre är kanske enkelt att se genom att titta bakåt. Men hur räknar man egentligen ut hur många som kommer att födas i framtiden?

­– Det vi tittar på i prognoserna är så kallade fruktsamhets­tal, det handlar exempelvis om ålders­fördelningen bland invånarna och i vilken ålder man brukar få barn. Låga födslotal är ett nationellt problem, men det föds faktiskt fler barn i Vetlanda kommun än riks­genomsnittet, säger Henrik Ahlgren.

Grafik över befolkningsutvecklingen i Vetlanda 2023-2027

Kontakt

Henrik Ahlgren

Utvecklingsstrateg, Kommunledningsförvaltningen

E-post: henrik.ahlgren@vetlanda.se