Vetlanda kommun logotyp

Allt för ungdomarnas bästa

Jobba i Vetlanda

Publicerad:

Genom att aktivt arbeta med att skapa kontakter, bädda för nya samarbeten och att ständigt ha ungdomarnas bästa i fokus har Katarina Helin och Åse Aronsson Frööjd utvecklat en ny lågtröskelverksamhet i Vetlanda kommun. Tillsammans har de skapat en plats där ungdomar som inte gått gymnasiet vägleds varsamt ut i samhället igen.

Katarina Helin

I nästan åtta år har Katarina Helin arbetat på KomBack med det kommunala aktivitetsansvaret, KAA. Verksamheten är till för ungdomar mellan 16 och 20 år som inte går på gymnasiet eller har en gymnasieexamen. Syftet är att hjälpa ungdomarna att hitta en utbildning eller närma sig arbetsmarknaden.

Efter en omstart av kommunens KAA fick Katarina och kollegan Åse möjlighet att omforma och förbättra verksamheten.

– Genom förändringen av KomBack har vi skapat en förlängning av KAA, berättar Katarina. Hit är ungdomar som tidigare tillhört KAA, men nu är mellan 20 och 25 år välkomna. Det är en lågtröskelverksamhet där vi inledningsvis hjälper ungdomar att bryta eller förhindra en isolering genom att erbjuda fikastunder, schackspel, kortspel, pyssel eller utflykter.

Varje fredag är ungdomarna välkomna till en kravlös förmiddag på KomBack, där de också erbjuds personliga samtal. Det är det första steget in i verksamheten.

– På måndagar har vi i stället en mer praktisk verksamhet för de ungdomar som är redo för det. Då hjälper vi till i kontakten med Arbetsförmedlingen, vården, psykiatrin, praktikplatser, Försäkringskassan med flera. Vi har också samhällsinformation och föreläsningar om viktiga saker, som exempelvis hur det går till att rösta i ett demokratiskt val eller flytta hemifrån. Vi gör också studiebesök till olika företag och folkhögskolor.

Vikten av att se individer

Bakom Åses och Katarinas arbete med KomBack ligger en gemensam syn på människor. Att se varje individ och skapa relationer till ungdomarna har varit grundläggande för att hjälpa dem framåt.

– Gemensamt för både mig och Åse är att vi vill ge ungdomarna stöttning för att de själva ska hitta sina styrkor och se möjligheter. Därför gör vi ofta det lilla extra, som att anordna motivationshöjande aktiviteter som utflykter eller ta ett extra samtal även om tiden egentligen inte finns.

Men arbetet har även bestått av mer praktiska saker.

– En stor del av att utveckla KomBack har varit att hitta nya samarbetspartners som behövs i verksamheten. Genom dem får vi fler möjligheter att hjälpa ungdomarna och hitta lämpliga och roliga aktiviteter, och det är alltid det som är målet med våra insatser, säger Katarina.

En annan del av arbetet har handlat om att synliggöra den verksamhet de skapat.

– Det har vi gjort via nya kontakter och samarbetspartners. Vi har gått på seminarier, sett till att synas på olika ställen och arbetat aktivt för att bredda nätverket. Men vi fick också hjälp av att bli nominerade som Årets gränsöverskridare, berättar Katarina.

Prisas för sina insatser

Under våren 2024 uppmärksammades Åses och Katarinas arbete med KomBack genom flera nomineringar, och på Medarbetardagen samma år stod de som vinnare i sin kategori.

– Det kom som en fullkomlig överraskning, det är ju för ungdomarna vi gjort allt jobb och inte för att få ett pris. Med det sagt blev vi såklart väldigt glada, det kändes bra att andra sett det omfattande jobb vi gjort och fortsätter att göra, avslutar Katarina.

Nomineringen

Nomineringen gäller Tina och Åse som jobbar på KomBack. Genom sitt arbete med det kommunala aktivitetsansvaret jobbar de med ungdomar för att skapa möjligheter till studier eller arbete. Tillsammans har de vidareutvecklat verksamheten och startat nya grupper och mötesplatser för dessa ungdomar. De samarbetar över gränserna med gymnasiet, socialtjänsten, vård och omsorg, arbetsförmedlingen, näringslivet med flera. Deras arbete gör skillnad.

Komback

På fredagar erbjuds kravlöst umgänge med spel, fika och samtal hos Komback.

Katarina och Åsa efter vinsten.

Katarina och Åsa efter vinsten.