Vetlanda kommun logotyp

Läxhjälpen gör att fler barn klarar skolan

Förskola och skola

Publicerad:

Varje vecka samlas ett stort gäng volontärer från Rädda Barnen på Kantarellen och Kullgatan i Vetlanda. De är där för att hjälpa barn som behöver extra stöd i skolarbetet. I över tio år har de drivit den populära läxhjälpen, och både barn och volontärer visar stort engagemang.

Stefan Eklund och volontären Ann från Rädda Barnen

Stefan Eklund från Rädda Barnen och Anne Hägg från Hyresgästföreningen.

En av volontärerna är Stefan Eklund, sekreterare i Rädda Barnen Vetlanda. Hans engagemang kommer ur viljan att förändra det som inte fungerar.

– Jag pratar för alla volontärer när jag säger att vi tycker att det är viktigt att barn lyckas i skolan. Genom att satsa på barn i tidig skolålder ger vi dem en chans att hänga med från början, säger Stefan.

I Vetlanda kommun arbetas det ständigt med social hållbarhet. För att samverkan mellan kommunen och Rädda Barnen ska bli så effektiv som möjligt förs dialoger hela tiden. Nina Bjelke, socialchef på Vetlanda kommun, berättar:

– Det är ett sätt för kommunen att kroka arm med civilsamhället. Rädda Barnen är en fantastisk organisation som möter människor som kommun och socialtjänst ibland har svårt att nå. De är duktiga på att göra tidiga och förebyggande insatser, och därmed en viktig del i den sociala hållbarheten. Tillsammans kan kommunen och Rädda Barnen ge ett gott stöd till medborgarna.

Även Hyresgästföreningen och Witalabostäder är positiva till läxhjälpen och engagerar sig i projektet.

Fokus på läsning

På läxhjälpen har barnen möjlighet att ta med sig läxor från skolan eller att träna på läsning. Stefan berättar:

– Just läsningen är extra viktig. Nästan alla ämnen i skolan bygger på att du kan läsa och förstå svenska. Kan du läsa kan du också tillgodogöra dig undervisningen. Därför lägger vi mycket fokus på att lära sig läsa.

Läxhjälpen finns på två platser i Vetlanda. På Kantarellen är barn mellan 6 och 10 år välkomna. Där finns också pyssel att roa sig med innan och efter läxläsningen. På Kullgatan riktar sig hjälpen mot lite äldre barn och volontärerna är före detta lärare, som kan hjälpa till med tuffare läxor.

Engagemang bland föräldrarna

Läxhjälpen är placerad i socioekonomiskt utsatta områden, där många familjer har föräldrar som inte har svenska som förstaspråk eller inte kan svenska alls.

– Vi ser att det finns en stor förståelse och ett engagemang hos föräldrarna här. De förstår vikten av att deras barn lär sig språket och klarar skolan, så de ser till att deras barn kommer till läxhjälpen, berättar Stefan, och fortsätter:

– Vår roll som volontärer är att vara den vuxna som kan förklara ord, meningar och uppgifter för barnen.

Det ideella arbetet ger resultat. Bland barnen finns flera som gått från att inte kunna läsa alls till att ta sig fram bland bokstäverna i hög fart.

– Det är fint att se. En mamma jag mötte på stan berättare att hennes dotter blivit mycket bättre på att läsa och fått beröm av läraren i skolan. Då känner jag att det vi gör, gör skillnad, säger Stefan.

En väg till integration

Förutom att barnen utvecklas i skolan blir läxhjälpen även en viktig mötesplats. I pysselrummet blir svenska det gemensamma språket bland barn från många olika kulturer. Dessutom är barnen positiva till aktiviteten.

– De älskar läxhjälpen. För dem är det mycket mer än bara plugg. Ibland gör vi utflykter ihop, som avslutning på terminen kommer vi att hyra en buss och åka till Björköby Djurpark ihop.

Ett av barnen, en nioårig pojke, berättar:

– Jag kommer hit varje vecka för att göra läxan. Jag går hit för att jag får så mycket hjälp och jag har kul. Min lärare säger att jag läser bättre nu.

Stefan avslutar:

– Och det är just det som gör varje timme, varje samtal och varje läxläsning värd mödan – känslan av att det faktiskt gör skillnad.

Vill du också bli volontär? Kontakta Mona-Lisa Hagström Svensson, ordförande i Rädda Barnen Vetlanda, på 073–091 53 46 eller m.lisahs@gmail.com.