Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

10 september 2019

19.00 - 20.30

Missionskyrkan Missionsgatan 6 Vetlanda

Författar­besök med Anton Lund­holm

Välkommen in i Anton Lundholms garderob. Detta författarbesök är en del av Var den du är-veckan i Vetlanda.

Logotyp för Var den du är-veckan

I puberteten började han känna sig annorlunda. I tonåren kunde han sätta ord på det. När han var 18 år kunde han konstatera det. Han var homosexuell. När insikten slagit Anton Lundholm med full kraft började problemen. Hans verklighet blev rörig och han kände panik. "Det här måste bort", var en återkommande tanke.

Uppvuxen inom frikyrkan

Anton Lundholm är uppvuxen i Vrigstad. Tidigt började han engagera sig inom frikyrkan. Han var medlem i Missionskyrkan men bedrev ungdomsarbete i de flesta kyrkor i hemkommunen. För Anton var det naturligt att gå i kyrkan. Han kände dock ingen press från sina föräldrar utan fick göra sina vägval själv.

När han förstått att han gillar killar insåg han att detta inte var förenligt med hans personliga kristna tro. Särskilt problematiskt var det enligt Anton att han var involverad i den så kallade karismatiska rörelsen, en rörelse inom kristendomen som betonar upplevelsen av den Helige Ande.

– Här upplevde jag många positiva saker, exempelvis blev min tro verklig. Däremot har man en negativ inställning till hela hbtq-­rörelsen. Mitt engagemang här gjorde att jag fick vissa föreställningar om homo­sexuella. Man kan med fog säga att jag var en internaliserad homofob, berättar Anton.

Efter insikten om sin sexuella läggning hängav sig Anton med full kraft för det kyrkliga arbetet. Allt var 200 procent Gud och Jesus, som han uttrycker det själv. Av företrädare inom kyrkan fick han stor uppmuntran. Han fick ta stor plats och upplevdes som en välkammad och duktig person.

– När andra pratade om flickvänner tyckte jag att de var ofokuserade och att de borde lägga sin energi på kyrkan istället, säger Anton.

Blev kär

Så här i efterhand förstår han att han hade svårt att lita på sitt eget hjärta. Det var lättare att lita på andra auktoriteter. Han är medveten om att det kan vara en farlig kombination att ha en sådan svartvit teologi. Livet förändrades för Anton när han en dag träffade en man som han blev kär i.

– Då berättade jag för alla i min närhet. Mina närstående var väldigt förstående men själv drabbades jag av en smärre chock när jag fattade vad jag gjort. Jag började grubbla och snart tappade jag också mitt sammanhang i kyrkan eftersom jag inte längre orkade vara där, säger han.

Även vänner försvann. Anton drabbades av tvivel och ställde sig frågan; Vem är jag nu? Efterhand förvärrades problemen och Anton fick panikattacker. Han trodde att han skulle hamna i helvetet. Tack vare ett massivt stöd, från bland annat sina föräldrar, började Anton gradvis må bättre. Omtanken fick honom att våga berätta. Det var startskottet till boken som publicerades hösten 2017.

Om föreläsningen

Om detta och mycket annat kommer Anton Lundholm att berätta under sin föreläsning, som ges i samarbete mellan Vetlanda kommun, Missionskyrkan och Studieförbunden i Vetlanda. Det är fri entré, men du behöver en biljett som hämtas på Vetlanda bibliotek från den 27 augusti.

Övrig information

Datum: 10 september 2019

Tid: 19.00 - 20.30

Plats: Missionskyrkan Missionsgatan 6 Vetlanda


Taggar

#föreläsning&mässa  #vardenduär 

meta fail

Vetlanda kommun, Missionskyrkan och Studieförbunden i Vetlanda

Missionskyrkan, Missionsgatan 6

Vetlanda

long: 57.6657577 Lat: 14.9833921

Gå till toppen