Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

3 juli 2021 till 19 september 2021

Vetlanda Museum

Kära syster - konst ur samlingarna

Utställningen Kära syster - konst ur samlingarna är en utställning där du möter en mångfald av konstverk ur Vetlanda Museums samlingar skapade av kvinnor med anknytning till Vetlanda kommun.

Tre personer tittar på konst.

I utställningen möter du Vetlandakvinnornas berättelser i brev, som alla inleds med frasen Kära syster. Berättelserna handlar om hur det är och har varit att vara konstnär och kvinna i Vetlanda kommun genom olika tider.

Det är keramik, oljemålningar, teckningar, fotografier, textilier och skulpturer. Det är blommor, porträtt och vardagsrealism. Abstrakt brus, vass satir och en Kristusbild tar också plats i sommarens utställning. Med det tidigaste konstverket från 1940 och det senaste från 2018 är det en brokig skara konstnärer som samlas i museets sal. Flera av dem är mödrar och döttrar, mentorer och elever, vänner och bekanta. Vetlandasystrar som inspirerats av och samtalat med varandra genom tiderna.

År 1921 hålls det första riksdagsvalet där både män och kvinnor får rösta och stå på valbar plats. Under 2021 firar vi därför att demokratin i Sverige fyller hundra år. Med Kära syster - konst ur samlingarna hoppas Vetlanda Museum kunna öppna upp de mentala och fysiska rum som tidigare varit stängda för så många. Utställningen är ett steg på vägen, där museet vill påbörja ett samtal om konstens möjligheter att bidra till ett samhälle som varje människa kan känna sig hemma i.

Utställningens öppettider

Utställningen Kära syster - konst ur samlingarna är öppen mellan den 3 juli och 19 september. Tisdag till söndag, klockan 12 till 16.

Alltid fri entré!

Övrig information

Datum: 3 juli 2021 till 19 september 2021

Plats: Vetlanda Museum


Taggar

#kultur  #museum 

meta fail

Vetlanda Museum

Kyrkogatan 31

Vetlanda

long: 57.6657577 Lat: 14.9833921

Gå till toppen