Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

BrittaLisas vill att fler ska ta efter

I utkanten av Skede ligger Britta­Lisas hund­dagis där ett helt gäng fyr­benta Vetlanda­bor spenderar sina dagar. Det fick ägarna Ellinor och Jowe Karlsson berätta mer om när Nuvab och Vetlanda kommun gjorde ett av sina företags­besök.

Jowe och Ellinor Karlsson ler mot varandra.

För Jowe och Ellinor Karlsson är hunddagiset en livsstil, men de hoppas att fler ska ta efter och starta liknande verksamheter.

mallbild

Ellinor och Jowe Karlsson kom till Skede från Uddevalla 2015. Med sig hade de sitt företag, BrittaLisas hunddagis, som de drivit sedan 2011. Vid tiden för uppstart hade paret två valpar, Britta och Lisa, som fick namnge företaget åt dem. Hos BrittaLisas kan Vetlandaborna lämna sina lurviga kompisar medan de är på jobbet eller om det inte funkar att ta med hunden på semestern.

– Vi vill hålla nere priserna för att hundägarna ska ha råd att ha en given plats för hunden när de inte kan ta hand om den själva. Det är bättre att lämna hunden här än att den ska flytta fram och tillbaka mellan grannen, ett syskon, föräldrarna eller barnen och ha olika miljöer att anpassa sig till varje gång, berättar Ellinor.

BrittaLisas är både dagis och pensionat för hundarna. Det betyder att hundarna antingen kan vara där över dagen eller övernatta. På torsdagar har de även ett hundcafé dit fikasugna hundägare kan komma och fika tillsammans med hunden. På dagiset finns det totalt plats för 20 hundar, som kan springa av sig i tre olika hagar. Den största hagen är 2000 kvadratmeter stor, medan de två andra är 700 kvadrat vardera. Pensionatet har 14 rum där hundarna kan bo medan husse och matte är på vift, men det är dagiset som är den huvudsakliga verksamheten.

– Vi tar emot de första hundarna vid klockan sex på morgonen och sen är det fokus på hundarna hela dagen. Vi lever med det dygnet runt, för ibland hör någon av sig om något har hänt och de kan behöva lämna hunden mitt i natten. Så det har blivit en livsstil, säger Ellinor.

Ellinor beskriver behovet av hunddagis som stort. Det finns fler hundar än dagisplatser och under pandemin har ännu fler skaffat ett nytt husdjur. På BrittaLisas räknar de med en valpboom och är lite oroliga för vad det kan innebära framåt.

Vill få konkurrens

En anledning till att Ellinor och Jowe ville ha besök av kommunen var för att diskutera vad kommunen kan göra för att underlätta för fler att starta liknande verksamheter.

– Vi ville veta hur de som styr ska kunna ge hjälp och stöd åt de som är entusiastiska. Att man använder sig av den resursen som ett hunddagis kan vara, stöttar den typen av verksamheter vid uppstarten och på olika sätt erbjuder hjälp i företagandet, berättar Ellinor.

Ellinor och Jowe är inte rädda för konkurrens. Det är snarare något de välkomnar, just för att behovet är så stort och båda två vill hundarnas bästa. De vill att fler ska ta steget in i branschen, men vill samtidigt uppmärksamma entusiastiska djurälskare på att yrket innebär ett stort ansvar.

– Det är viktigt att de som vill jobba med djur förstår att det inte bara handlar om att umgås med gulliga djur. Det är mycket städa. Och städa. Och städa. Och så lite gulligull, säger Ellinor.

De anser också att prissättningen är en viktig fråga när ett hunddagis startas.

– Det behövs fler hunddagis, men det får inte bara vara den som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden som har råd att ha hunden där, förklarar Ellinor.

Viktigt i en attraktiv kommun

Med på företagsbesöket var kommunens och Nuvabs näringslivschef Magnus Claesson och kommunalrådet Henrik Tvarnö (S). De fick inte bara kika in i pensionatet och höra mer om hur BrittaLisas hunddagis ser på utmaningarna och möjligheterna i sin bransch, utan även stifta bekantskap med en livsnjutande labrador.

– Ett hunddagis är ju relevant för väldigt många som bor och arbetar i vår kommun och en del i att det ska fortsätta vara en attraktiv plats, säger Magnus Claesson om besöket.

– Vi brukar ju säga att Vetlanda är lättbott och utan företag som bidrar till att få livet att gå ihop för andra så skulle det inte vara så lättbott. Det skapar möjligheter för andra delar av näringslivet att erbjuda sina medarbetare en attraktiv plats att bo på och samtidigt säkra kompetensförsörjningen framåt. På det sättet hänger allting ihop, avslutar han.

Henrik Tvarnö, Ellinor Karlsson, Jowe Karlsson och Magnus Claesson står på gårdsplanen och samtalar.

Kommunalråd Henrik Tvarnö (S), Ellinor Karlsson, Jowe Karlsson och kommunens näringslivschef Magnus Claesson.

Två hundar sitter på varsin stol.
Tre hundar i en inhägnad.
En brun labrador.
En fåtölj och en barnsäng i ett hundrum.
En skiffertavla med en cafémeny.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer