Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

De håller liv i Kleva gruva

I de djupa skogarna utanför Holsbybrunn i Klevaberget ligger Kleva gruva, en turistattraktion som lockar tusentals besökare varje år. Dit åker folk för att utforska den gamla nickel- och koppargruvan. Detta var något som tjänstemän och politiker från Vetlanda kommun och Nuvab fick höra mer om vid ett av sina företagsbesök.

Carina Bardh (M), Jan Johansson (VF),Magnus Claesson, Rebecca Ewens och Henryk Hörner.

Carina Bardh (M), Jan Johansson (VF), Magnus Claesson, Rebecca Ewens och Henryk Hörner tyckte alla att de fick till ett givande möte.

I början av 1700-talet började man bryta malm ur Klevaberget och lite senare även nickel. Men i slutet av 1900-talet var det inte längre lönt att bryta vare sig malm eller nickel ur gruvan och 1991 blev den i stället en turistattraktion som redan från start lockade många besökare.

I många år arbetade familjen Berggren med att göra Kleva till en turistanläggning med grillplatser, guldvaskning och klättervägg. Under 2009 valde de att sälja vidare verksamheten till tysken Henryk Hörner.

Stannade i Sverige

I början av 2000-talet bodde han i Berlin och arbetade som lärare. I sitt arbete arrangerade han flera resor till Sverige och Hultsfreds kommun dit han åkte tillsammans med sina elever för att hjälpa till att restaurera gamla hus. Henryk älskade Sverige och Småland och tillsammans med sin fru köpte de ett fritidshus här.

– Vi gillade den avkopplande livsstilen i Sverige och kände att vi ville stanna. Så vi tog ett sabbatsår från våra jobb för att vara kvar här, berättar han.

Genom en vän hörde han talas om att turistanläggningen vid Kleva, som ägs av kommunen, behövde någon ny som tog hand om den. Han skrev därför ett avtal med kommunen och blev på så sätt kvar i Sverige, det är 11 år sedan nu.

När Henryk tog över var det en fullt fungerande anläggning med grillplatser, en klättervägg och guldvaskning men verksamheten har succesivt utvecklats under åren som gått. I dag finns även en hinderbana, fler grillplatser och nya övernattningsmöjligheter.

Carina Bardh (M), Jan Johansson (VF),Magnus Claesson, Rebecca Ewens och Henryk Hörner.

Det blev en lång dialog om hur det är att driva företag i Vetlanda.

Under högsäsongen spenderar Henryk och Peggy all sin vakna tid vid gruvan.

– Vi bor i Hultsfred så det är inte lönt att åka hem när dagen är slut så vi sover på kontoret, men nu har vi köpt ett hus här precis bredvid anläggningen för att vi ska ha nära hem. Det är en livsstil, berättar Henryk.

Anläggningen öppnar i maj, då har fladdermössen som under vintern övernattar i gruvan lämnat den. Gruvan stänger helt i november när de bevingade hyresgästerna återvänt hem igen. När säsongen är slut brukar paret vara lite lediga under en period innan de ger sig av till Tyskland för att vara med på en årlig julmarknad, där de säljer svenska produkter. Redan i februari börjar de återigen planera för den kommande högsäsongen.

Bra samarbete med kommunen

Nuvabs näringslivschef Magnus Claesson, kommunalrådet Carina Bardh (M) och oppositionsrådet Jan Johansson (VF) var med och besökte Kleva gruva. De fick en rundvandring i anläggningen och pratade om hur Henryk upplever att det är att driva företag i Vetlanda.

– Jag upplever att jag har ett bra samarbete med tekniska kontoret när det gäller gruvan, vi har tät kontakt och allt fungerar väldigt bra, så fort jag behöver hjälp ställer de upp, säger Henryk.

Vetlanda kommun äger marken och Henryk arrenderar den. Varje år genomför kommunen flera säkerhetskontroller och Henryk står för en del av underhållet. Hur länge paret kommer fortsätta driva anläggningen kan de inte svara på.

– Det beror helt på hur det blir med corona. Den första sommaren var väldigt tuff, då hade vi ingen försäsong alls men sen slog det till under juli och vi fick fullt med besökare, det blev likadant denna sommar. Vi får se hur det blir framåt, säger han.

Carina Bardh (M), Jan Johansson (VF),Magnus Claesson, Rebecca Ewens och Henryk Hörner.

Henryk Hörner berättade om gruvan.

Magnus Claesson, Carina Bardh och Jan Johansson tyckte att det var ett givande möte där de fick information om hur verksamheten fungerar och vilka önskemål Henryk har från kommunen och politikerna.

– Mycket intressant att få en aktuell dialog direkt med näringen. Henryk gav oss mycket givande information om vilka utmaningar vi står inför för att utveckla företagsklimatet för besöksnäringen i Vetlanda kommun, säger Magnus Claesson.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer