Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Gray Design vill hitta nya lokala sam­arbeten

I januari 2020 bosatte sig Salva Montero i Vetlanda. Härifrån driver han företaget Gray Design. Efter att ha träffat representanter från Vetlanda kommun och näringslivs­bolaget Nuvab ser han nu fram emot att skapa nya kontakter och fortsätta utveckla sin design­studio lokalt.

Skärmdump från digitalt möte.

Salva Montero på Gray Design fick ett digitalt företagsbesök av Emma Ingelow på Science Park, kommunalråd Henrik Tvarnö (S) och kommunens näringslivschef Magnus Claesson.

mallbild

Gray Design har fått sitt namn av grundaren Eduard Gray, men numera är det senior designern Salva Montero som driver arbetet vidare i Grays namn, från sin villa i Vetlanda. Som namnet antyder är det en designstudio och det är ingen tvekan om att fokus ligger på premiumprodukter. Mest känt är företaget för sin lyxiga bil- och båtdesign. Serien Hydra Collection ger en exklusiv känsla, med produkter som tagna ur en påkostad film om agent 007.

– Det är vad vi kallar för ”concept art”, för vår egen PR och marknadsföring, berättar Salva Montero.

Det Salva menar är att den typen av produkter sällan tillverkas på riktigt, utan i stället är till för att visa potentiella kunder vilken kreativitet och känsla Gray Design besitter.

– Det visar att man kan spåna in i framtiden och verkligen sträcka ut lyxgränserna med sin design, förklarar han.

I 25 år har Salva jobbat som art director, men de senaste fem åren har han utvecklat sig till en produktdesigner. Med sin bakgrund i reklambranschen gillar han att göra fräcka grejer, men menar samtidigt att det inte är de fräcka grejerna man kan leva på. I stället har han valt att fokusera på att göra funktionella produkter på ett sätt som ska vara så lätt som möjligt för kunden.

– Jag har tagit fram produkter som en krocksäker hundsele, takbox till bilar, en golfbil och ett lyxigt barskåp.

Frilansande kollegor

Det var i januari 2020 som Salva flyttade med familjen till de småländska skogarna. Hans fru är från Vetlanda och större delen av hennes familj bor kvar i krokarna. Företaget sköter han från familjens bostad, där han installerat kontor och verkstad. Något som funkar bra i en tid när många jobbar hemifrån och samarbeten kan skötas digitalt.

– Jag har byggt upp ett stort nätverk av samarbetspartners och alla sitter var och en för sig, men samarbetar och delar på kakan, berättar Salva.

Han berättar vidare att frilanssamarbete är ett bra sätt att få kreativa människor att jobba för företaget.

– Annars kan det vara svårt att hålla kvar kreativa människor inom samma organisation. Det ligger i kreativa människors natur att vilja komma vidare och inte vara låsta till ett ställe.

Genom samarbetspartners med ingenjörskompetens har Gray Design inte bara möjlighet att erbjuda snygg design, utan även funktionella produkter och animerade monteringsanvisningar.

– När man får ett uppdrag att utveckla en produkt som faktiskt ska fungera och tillverkas, då måste man hålla sig till manualen. Man vill ju uppfylla en hållbar produkt både ekonomiskt, miljömässigt och tillverkningsmässigt i praktiken, säger Salva.

Vill samarbeta lokalt

När Salva blickar framåt ser han ett designkollektiv framför sig där han jobbar mer med prototyptillverkning och kommer närmare kunderna. I nuläget finns många av kunderna i Vänersborg, Trollhättan och så långt bort som i Spanien. Genom kontakten med Nuvab hoppas Salva få ett större nätverk lokalt i Vetlanda kommun och menar att Gray Design är öppna för att hjälpa till med allt möjligt.

– Framför allt tycker jag att det finns en intressant industri här med hus- och möbeltillverkning, berättar Salva.

Som ny företagare i kommunen ser Salva bara fördelar med arbetet Nuvab gör på uppdrag av kommunen.

– Det betyder allting. Man kan ju köra karriär solo, men det är alltid bäst att ha kompisar, så är det ju.

Som representant för kommunen var bland annat Nuvabs näringslivschef Magnus Claesson med på mötet, tillsammans med Emma Ingelow från Science Park. Genom de kontakterna ser Salva fram emot att hitta kompetens och företagssamarbeten.

– Det känns bra att Nuvab finns för att man ska kunna hitta potentiella kollegor och ha potentiella framtida kunder nära till hands. Det ska vara lätt att få tag i kompetensen, så det är jättebra att kompetensen finns kartlagd, säger han.

Efter besöket är Magnus Claesson nyfiken på att hitta vägar för nätverkande mellan Gray Design och den typen av företag vars produkter de skulle kunna vara med och utveckla.

– Det är viktigt att vi kan visa lokala företag vilken kompetens som faktiskt finns lokalt. Vi vill ha ett företagsklimat där det är enkelt att vara företagare, säger han.

Animerad bildesign

Hydra Collection är en serie premiumprodukter som Gray Design tagit fram för att visa prov på vad de kan erbjuda sina kunder.

Animerad båtdesign

I Hydra Collection ingår även en exklusiv båt.

Animerad motorcykeldesign

För den som är sugen på en exklusiv motorcykel har Gray Design även designat en sådan.

Skisser av monteringsanvisningar

Vid tillverkning av produkter kan Gray Design ta fram monteringsanvisningar i olika former.

Digitala monteringsanvisningar

Monteringsanvisningar går även att få digitalt.

Interiördesign restaurang

Gray Design jobbar också med interiördesign för exempelvis restauranger.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer