Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

KFK Mekan växer snabbt

Högst upp på Hammargatan i Vetlanda hittar vi KFK Mekan. Ett företag som planerar att dubbla sin omsättning de närmsta fem åren. Det ville tjänstemän och politiker från Vetlanda kommun och Nuvab höra mer om vid ett av sina företagsbesök.

Patrik Revelj visar en produkt för två politiker. Mattias Johansson ler i bakgrunden.

Mattias Johansson och Patrik Revelj på KFK Mekan visar upp vad de jobbar med för representanter från kommunen.

mallbild
Aluminiumprofiler framför suddiga människor.

KFK Mekan grundades 2002 och har sedan dess vuxit stadigt. Till 2018 flyttade de in i nya och fräscha industrilokaler högst upp på Hammargatan. Där finns idag 16 anställda fördelade på administration och produktion, men det finns både behov och utrymme för att bli fler än så.

– Coronaåret 2020 går nästan att räkna bort, ingenting var normalt det året, i stället ser vi nu var vi skulle ha varit om inte pandemin hade kommit. Hittills i år ligger vi cirka 70 procent över förra året, säger ägaren Mattias Johansson som själv får vara nere och arbeta i produktionen för att hinna med.

I sin fabrik ägnar sig KFK åt legobearbetning av aluminium och stål, men de gör även vissa plastdetaljer. De kapar, borrar, gängar och stansar. Varje år passerar drygt 4 miljoner detaljer pressarna och levereras till kunder som jobbar med allt från möbler, belysning, inredning och elektronik till telekom, fordon, solenergi, balkonger och fönster.

Vill bli marknadsledande

Mattias driver företaget tillsammans med försäljningschefen och delägaren Patrik Revelj. Tillsammans vill de bli marknadsledande inom effektiv materialhantering. Målet är att erbjuda kunderna högre lönsamhet genom att hålla ett så lågt pris som möjligt. Patrik berättar att Mattias har en kalkyl som inte bygger på den klassiska modellen med pålägg och vinstmarginal. I stället räknar de på sin egen produktionskostnad och erbjuder ett pris där kunderna betalar för precis det de får.

– Kan vi erbjuda ett lägre pris så säger vi det till kunden. Det har till och med hänt att vi hört av oss till kunder och sagt att vi inte vill ha så mycket betalt som vi fått. Vi tjänar våra pengar genom att vi får sälja mer, inte för att vi tar mer betalt, säger Patrik.

– Vi vill inte att en trogen kund ska komma och säga att vi har hittat en leverantör som kan göra det här för 10 kronor och ni har tagit 20 kronor av oss i tio år. De skulle känna sig lurade och kanske aldrig köpa av oss igen. Vi vill att kunden ska känna att vi är seriösa och äkta, förklarar Mattias.

Modellen verkar fungera och kunderna verkar vara nöjda. De senaste två åren har företaget tilldelats utmärkelsen Årets superföretag av Veckans Affärer. Nu satsar de på att dubbla sin omsättning, upp till 50 miljoner kronor inom de närmsta fem åren.

Personalfrågan en svår nöt att knäcka

Både Mattias och Patrik berättar att Vetlanda är en bra kommun för att driva företag inom metallindustrin.

– Det finns hela setupen för det vi håller på med här. Det finns hjälp- och serviceföretag, leverantörer, allting finns lokalt. Kunnandet finns här i stan och även om vi är konkurrenter så hjälper vi varandra, berättar Patrik.

Det stora problemet är att rekrytera nya medarbetare. Att hitta rätt personal som vill vara kvar på längre sikt.

– Många som går ut gymnasiet är väldigt arbetsvilliga, men det är ju stor risk att många försvinner snart, säger Mattias.

Långa beslutsvägar

KFK Mekan hyr sina lokaler från Vetlanda Industrilokaler AB, en kommunal fastighetsägare med samma ledning som det kommunala bostadsbolaget Witalabostäder. En bra lösning för ett företag som är mitt i en expansionsfas, om du frågar Mattias och Patrik.

– Det funkar jättebra, det passar för företag som är i en utvecklingsfas och behöver byta lokaler. Annars blir du ju sittandes i bankens knä, säger Mattias.

Men all kontakt med kommunen fungerar inte felfritt. Som företagare skulle Mattias och Patrik gärna se att kommunen kunde ta snabbare beslut.

– Det är långa byråkratiska beslutstider i en kommun. För oss i den privata sektorn behöver besluten tas snabbt. Vi får in en order och behöver veta snabbt hur vi kan utveckla vår verksamhet. Om vi inte är med direkt så är risken stor att vi tappar kunden till någon som är beredd att leverera på en gång.

Med på företagsbesöket var kommunens näringslivschef tillika Nuvabs verksamhetschef Magnus Claesson, näringslivsutvecklaren Cecilia Hjort Athler, projektledaren Arianit Muriqi samt kommunalråden Monica Samuelsson (KD) och Henrik Tvarnö (S). För KFK var det välkommet att politikerna hängde med ut på besöket för att se hur det fungerar på plats.

– Det är viktigt att politikerna får komma ut och se hur det fungerar i verkligheten. Det kan annars bli att man tycker saker och ting om saker man egentligen inte vet så mycket om. Det är bra att de får se hur det faktiskt funkar, både för oss företag och ute i samhället, konstaterar Mattias.

Representanter från Nuvab och Vetlanda kommmun i KFK Mekans lokaler.

Från vänster: Arianit Muriqi, Magnus Claesson, Patrik Revelj, Cecilia Hjort Athler, Monica Samuelsson (KD), Mattias Johansson och Henrik Tvarnö (S).

Aluminiumprofiler i förgrunden framför suddiga människor.
Diskussioner i industrilokal.
Patrik Revelj visar verktyg för Monica Samuelsson och Magnus Claesson.

Monica Samuelsson (KD) och Nuvabs Magnus Claesson lyssnar när Patrik Revelj berättar om KFK Mekan.

Pallkragar med texten KFK Mekan.
En liten maskin för metallindustri.
Mattias Johansson lyssnar pratar med Cecilia Hjort Athler.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer