Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

42 gruvor i en fantastisk byggnad

Kika in i Ädelfors gruv- och mineralmuseum och se hur det var att jobba i gruva i Vetlanda kommun under 1700- och 1800-talet. Du kan även ta del av Adam Bielkes vackra samling med mineraler från hela världen.

Ädelfors gruv- och mineralmuseum.

Ädelfors gruv- och mineralmuseum håller öppet hela sommaren. Tora Tendal är värd på museet och visar besökarna runt bland mineralsamlingen.

Ädelfors gruv- och mineralmuseum ligger vackert beläget vid Emån, i ett gammalt stenmagasin som uppfördes år 1869. Magasinet användes då för förvaring av spannmål, men det var även här som dynamiten till gruvorna fanns. I dag är det alltså ett museum och ett trevligt utflyktsmål för hela familjen.

– Det är många som väljer att göra en utflykt hit under sommaren. Det finns något för alla och det är lagom mycket information, säger Tora Tendal som är värd på museet.

Sedan år 2001 finns den Bielkeska mineralsamlingen att se i museet. Samlingen har en gång tillhört greve Nils Adam Bielke som var bergskollegiepresident på 1700-talet. År 1789 flyttades samlingen från Stockholm till Ädelfors på initiativ av greven själv. Under 200 år fanns samlingen i Falun och Stora Kopparbergs Bergslag, men återvände alltså till Ädelfors.

Mineraler från hela världen

I den vackra samlingen finns nästan 7 000 föremål och 500 av dessa är orientaliska ädelstenar. I samlingen finns även prydnadsföremål, redskap och mineraler från hela världen.

– Vi har också en samling med fossiler som även de tillhörde Adam Bielke. Just fossilerna brukar barnen som kommer hit tycka är lite extra spännande att titta på, säger Tora Tendal.

I Vetlanda kommun finns i dag 42 nedlagda gruvor och bergtäkter där man förr bröt koppar, kvarts, zink, skiffer och guld. På museet kan du lära dig mer om gruvorna och hur det var att jobba där. Du får också lära dig mer om hur hela processen med att bryta malm gick till.

Egna laboratorier

För att få redan på vilken malm som var värd att brytas behövde den testas. Det gjordes i gruvornas egna laboratorier. På museet kan du se hur det kunde se ut i ett sådant laboratorie och vilka verktyg och ämnen som användes för att undersöka malmen.

Besök fler museer

Passa också på att besöka Vetlanda museum där du kan ta del av utställningen ”Vetlanda stad 100 år!”. Även skolmuseet i Forngården har öppet i sommar. Där kan du se äldre föremål, möbler och skolmaterial från kommunens skolor. Här på vetlanda.se kan du läsa mer om Vetlanda museum, Ädelfors gruv- och mineralmuseum och Skolmuseet i Forngården.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer