Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Aktivera dig i coronatider

I Vetlanda kommun finns många coronasäkra aktiviteter som du kan ägna dig åt. Ge dig ut i naturen och upptäck våra vandringsleder, fiskesjöar eller utegym. Gå ut på en långpromenad och spana efter fåglar.

Pannkakor över öppen eld.

Det finns många roliga aktiviteter som du kan göra både inne och ute under den pågående pandemin.

Coronapandemin har gjort att vi fått ställa in det mesta som vi planerat, men det finns mycket du kan göra i stället.

– Vi kan faktiskt göra mycket mer än vad vi tror och naturen har mycket roligt att erbjuda, säger naturvårdshandläggare Hanna Karlsson.

Vandra

Vetlanda kommun har många vackra naturreservat och vandringsleder som kan vara värda ett besök.

I Illharjens naturreservat finns flera vackra vandringsleder och ett handikapp­anpassat spångsystem. Lederna går genom ett mycket naturskönt område, där Emån rinner förbi. Närheten till vatten gör att det finns gott om växter och fåglar att titta på. Njut av lugnet och lyssna till fåglarnas kvitter.

Gör ett besök till Runneryds bokar, som ligger öster om Runneryd. Här finns en liten men väl­utvecklad bokskog. Skogen är ett rofyllt utflykts­mål att vandra omkring i. Ta med dig en picknickkorg och slå dig ner på en vacker plats och njut av den friska luften.

Höglandsleden är en del av Smålandsleden. Leden är totalt 44 mil lång och 14,2 mil av den ligger i Vetlanda kommun. Vandringen tar dig fram genom djupa skogar till levande landsbygd. Du kan göra stopp och ta en kopp kaffe i något av landsbygdscaféerna längs med vägen. Övernattnings­möjligheter finns i vindskydd och stugor.

Flera personer är ute och går i skogen.

Vandring är en härlig aktivitet.

Fiske

I Vetlanda kommun finns ett stort antal sjöar och vattendrag där du kan fiska. Du kan till exempel fiska i Föredadammen. Här kan du bland annat få gädda, öring eller regnbåge på kroken.

Du kan också ta med din fiskeutrustning och ge dig av till Nömmen. Här finns abborre, gädda och gös. I vår fiskebroschyr hittar du alla kommunens fiskevårdsområden och information om vilka fiskearter som finns.

Laga mat utomhus

Packa väskan med godsaker och ge dig av till någon av kommunens grillplatser.

Några av grillplatserna hittar du på kommunens lekplatser och längs med vandringslederna. Nästan alla badplatser har en plats där du kan grilla. Du hittar även grillplatser i Forngården, Illharjen och vid kvarndammen.

– Ett tips är att köpa ett mackjärn eller ett våffeljärn i gjutjärn. Du förbereder mackorna eller smeten hemma och lagar sen maten på någon av grillplatserna. Det är extra gott med mat som har tillagats i naturen, säger Hanna Karlsson.

Träna ute

I Vetlanda kommun finns flera utegym. Här kan du träna upp din kondition och styrka samtidigt som du får frisk luft och slipper trängas med andra.

Ett av utegymmen ligger i Mogärdeparken och ett finns precis bredvid Hasses Sportcenter i Norrgårdens rekreationsområde. Båda gymmen är öppna för alla och helt gratis att besöka, så ta på dig dina träningsskor och ge dig ut för ett träningspass på crosstrainern.

Geocaching

Ge dig ut på geocaching i vår vackra natur och hitta nya platser. Geocaching kan beskrivas som en skattjakt med gps. Skatterna eller cacherna som de också kallas kan vara i olika storlekar och former och kan ligga gömda nästan var som helst, i en storstad eller ute i skogen. När man har hittat en skatt, så ska den loggas i en logg som ska finnas i själva cachen och på geocachings hemsida.länk till annan webbplats Du ska hitta så många skatter som möjligt.

Geocaching erbjuder frisk luft, motion och en spännande jakt efter nya cacher.

Julpyssla med naturmaterial

Gör vackra juldekorationer med material som finns i naturen.

– Nu när julen närmar sig kan du passa på att ta tillvara på naturmaterial och göra en vacker krans. Det finns mycket i naturen som du kan använda. Tänk bara på att fråga markägaren eller att bara ta fallna grenar eller material som är nedklippt, säger Hanna Karlsson.

Fågelskådning

När det blir kallt ute är det många fågelarter som söker sig till städerna för att hitta mat. Passa då på att lära dig mer om våra svenska arter.

– På vintern har du möjlighet att se många av våra svenska fågelarter. I vanliga fall bor de i skogarna men på vintern syns de mer i städerna där de söker mat. Det beror lite på var du bor men på vintern borde du kunna se domherre, nötskrika, sidensvans och stjärtmes, säger Hanna Karlsson.

Frisbeegolf

Gör ett besök till Vetlandas frisbeegolfbana i Östanå. Här finns en bana med 18 hål av varierande längd att ta sig igenom. Hur spelet fungerar och fakta om banan finns att läsa på anslagstavlan vid första hålet. För att spela på banan i Östanå behöver du inte vara medlem utan du betalar en liten summa varje gång du spelar. Discar finns att hyra på Vetlanda golfklubb. Alla är välkomna att spela, nybörjare som proffs.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer