Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Arianit ska få studenter att återvända till Vetlanda

Genom projektet Unga akademiker vill Nuvab få högskolestudenter att återvända till Vetlanda efter avslutade studier. 22-årige Arianit Muriqi är projektledare och ska kartlägga var studenterna finns och inom vilka branscher de söker jobb efter sin utbildning.

Aranit Muriqi.

Arianit Muriqi ska få unga akademiker att återvända till Vetlanda efter avslutade studier på annan ort.

Arianit, som har bott i Ekenässjön under nästan hela sin uppväxt, har tack vare Leader Linné fått jobb på Nuvab i sommar för att leda projektet Unga akademiker i Vetlanda.

— Många som studerar på annan ort kommer hem till Vetlanda på sommaren för att sommarjobba. Men då får de oftast jobb i en annan bransch än den de planerar att jobba i efter sina studier. Genom projektet vill vi se till att de får jobb inom det de studerar till. Både för att de ska få relevant erfarenhet och för att de ska knyta kontakter inom branschen, säger han.

Arianit känner själv igen sig i detta. Han studerar till byggingenjör på Högskolan i Halmstad och flera somrar har han återvänt till Vetlanda för att jobba på A-lackering.

— Jag är självklart glad att jag har fått jobba där men det skulle vara bättre om jag kunde få jobba tillsammans med en byggingenjör under sommaren för att få erfarenhet inom den bransch jag planerar att jobba i efter mina studier, säger han.

Prata med företag

Under sju veckor i sommar ska han jobba med att kartlägga var studenter studerar och vad de utbildar sig till. Han ska även kontakta företag för att se om de kan tänka sig att ta emot unga akademiker under somrarna.

— Syftet är helt enkelt att företagen ska få ny kompetens och studenterna ska få kontakter och relevant erfarenhet. Tanken är inte att vi ska ge studenterna jobb utan kunna visa dem vilka jobb som finns tillgängliga i Vetlanda som skulle kunna passa dem, säger Arianit.

Förhoppningen är att studenterna återvänder till Vetlanda och bosätter sig här efter studierna.

— Att studenter som har utbildat sig i flera år återvänder och börjar jobba i Vetlanda gör att kommunen får en högre utbildningsgrad, säger Arianit.

Eftersom Aranit endast kommer jobba med detta i några veckor hoppas han hinna bygga upp en grund som det går att fortsätta bygga på.

— Målet är att ha både intresserade företag och studenter nästa år, säger han.

Resultatet av förstudien ska leda till ett genomförandeprojekt där Värnamo, Tranås och Vetlanda söker pengar från Region Jönköpings Län. På sikt ska detta främja höjd utbildningsnivå i respektive näringsliv och landsbygdskommun.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer