Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Äventyret finns i Ramkvilla

I Ramkvilla, bredvid den vackra Klockesjön, ligger Ramoa Adventure Village. Här kan du paddla kanot, bo i ett lusthus på en egen ö, bada badtunna och sova i en hammock mitt i skogen under en stjärnklar himmel. Du kan uppleva naturen på ett helt nytt sätt.

Äventyret finns i Ramkvilla

Jan Evanson driver Ramoa Adventure Village, som ligger bredvid den vackra Klockesjön i Ramkvilla. För den som vill komma närmare naturen har Ramoa ett stort utbud av naturupplevelser att erbjuda och naturnära boendealternativ.

För några år sedan såg Jan Evansons tillvaro helt annorlunda ut än den gör i dag. Då bodde han med sin familj i ett hus i Växjö och arbetade med sälj och marknadsföring. Han jobbade mycket utomlands vilket betydde att han inte kunde träffa sin familj så ofta som han ville.

– Jag kände att det inte var så jag ville leva mitt liv. Jag ville vara mer med min fru och mina barn och finnas tillgänglig för dem, berättar han.

Familjen ägde även ett lantställe i Ramkvilla, som de ofta besökte på somrarna. Men det blev för svårt att hinna ta hand om två hus och de bestämde sig till slut för att lämna Växjö och flytta till lantstället på heltid.

– Till huset finns mycket skog och mark, men för att kunna leva här måste man ha någon mer sysselsättning än att bara jobba med skogen. För mig handlade det om livskvalité, att hitta arbete för att kunna leva här på heltid. Det var då jag fick idén om att starta företaget Ramoa, säger han.

Ramoa startade år 2005 och var då helt mobilt. I stället för att ha en bestämd plats åkte man runt i Sverige och arrangerade event.

– Jag försökte hålla mig till Ramkvilla, men var även runt en del i Sverige. Efter ett tag kände jag att det tog för mycket tid att montera upp och sen packa ner all utrustning, så jag bestämde mig för att hitta en plats att hålla mig till, berättar Jan Evanson.

Mangelboden blev café

Det blev platsen bredvid Klockesjön, där Ramoa ligger än i dag. Där fanns bara en gammal mangelbod, som nu fungerar som café och reception. Gräsytorna var betesmark för kor.

– Vi har haft gäster här som har berättat att de brukade mangla sina kläder i mangelboden när de var små, det är lite roligt faktiskt, säger Jan.

År 2008 började de bygga äventyrsbyn och 2009 kunde de öppna.

– Anledningen till att det blev en äventyrsby är för att vi vill få människor att hitta ut i naturen, på ett enkelt och roligt sätt. I dag är det inte många som har en naturlig koppling till landet och naturen, inte som det var förr. Få har föräldrar eller mor- och farföräldrar som bor på landet. Det har gjort att det är många som inte riktigt vågar sig ut i naturen på egen hand och det är något vi vill ändra på, säger Jan Evanson.

För den som vill komma närmare naturen har Ramoa ett brett utbud av naturupplevelser att erbjuda och naturnära boendealternativ. Här kan du ta en tur i en kanot på Klockesjön och avsluta dagen med vildmarksspa, för att sedan sova i ett flytande hotellrum. Eller varför inte sova med dina vänner eller hela familjen i en kåta. Du kan också sova under bar himmel, mitt i skogen i en hammock och njuta av tystnaden.

– Att vara utomhus på landet, mitt i natten, är en helt ny upplevelse för många. På kvällen är det knäpptyst här, en total tystnad och ett mörker som inte går att uppleva i stan och här kan du se stjärnorna väldigt tydligt, berättar Jan Evanson.

Egen ö för en natt

Men det som lockar flest besökare till Ramoa, förutom 5-kampen och fotbollsgolfen, är lusthuset på egen ö.

– Det är en stuga från 1880, som flyttades ut till en liten ö mitt i Klockesjön, av min frus släktingar på 1940-talet. Besökarna får själva paddla ut till ön med kanot. På kvällen kommer vi förbi med middag och dagen efter får de paddla in till land för att äta brunch.

Ramoa öppnade i mitten av maj och huvudsäsongen avslutas med vildmarksloppet den 10 oktober.

– Man kan säga att vår säsong är uppdelad i två delar. Från det att vi öppnar i maj och fram till midsommar är det mest bokade grupper, som konferenser, svensexor och skolklasser och efter midsommar är det turister som kommer hit.

Det är främst utländska turister från Tyskland, Holland, Belgien och Danmark som hittar till äventyrsbyn på sommaren.

– De älskar Småland och skogarna här. Men i år kommer det nog se helt annorlunda ut och vi hoppas självklart att fler svenskar ska hitta hit, säger Jan Evansson.

I framtiden är förhoppningen att det ska kunna gå att driva och leva på Ramoa året om.

– För att detta ska vara möjligt måste vi hitta fler roliga vinteraktiviteter som lockar hit besökarna under vintermånaderna. Men vårt största fokus just nu är att hitta fler boendealternativ till besökarna under vår, sommar och höst.

Ramoa är en av kommunens sju InfoPointslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I café Mangelboden kan du hämta broschyrer och kartor över andra sevärdheter i trakterna.

– För oss fungerar det väldigt bra. De som kommer hit vill gärna veta vad de kan göra mer i närområdet och vi är vana vid att vägleda dem, säger Jan Evanson.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer