Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Bistro Raw är Årets Nytänkare 2020

Bistro Raw tog raw food till Vetlanda och visade att det finns utrymme för nytänk även i en mindre lands­bygds­kommun. Det uppmärk­sammade Science Park i Vetlanda kommun när det var dags att utse Årets Nytänkare 2020.

Louise Rönnqvist ler och håller i ett diplom.

Louise Rönnqvist är Årets nytänkare 2020.

mallbild

Hösten 2019 öppnade Louise Rönnqvist Bistro Raw vid Stortorget i Vetlanda. Då delade hon lokaler med sin kompis Michaela och hennes inredningsbutik, men det dröjde inte länge innan bistron fick växa in i butikslokalen.

I bistron erbjuder Louise hälsosam och näringsrik raw food. Det vill säga rå kost, utan laktos, gluten eller raffinerat socker. Enligt Louise har hennes koncept tagits emot med utsträckta armar från Vetlandaborna. Men det är inte bara Vetlandabor som har lockats till Bistro Raw.

– Det kommer folk från exempelvis Jönköping också, berättar hon.

Att satsa på en smal och nischad verksamhet som raw food i en liten kommun som Vetlanda är inte en självklarhet för vem som helst, men Louise Rönnqvist har en stark tro på sitt koncept och den livsstilen det medför. Emma Ingelow som är affärsutvecklare på Science Park menar att Louise genom sin bistro tog storstaden till Vetlanda.

– Det kommer in många nyfikna och ser lite trevande ut, men sen när de har testat så kommer de tillbaka. Jag har en väldigt trogen kundkrets. Och det är oväntat många olika typer av människor som kommer hit, säger Louise.

Årets Nytänkare är ett entreprenörspris som delas ut av Science Park, näringslivsbolagen och kommunerna runt om i länet. Och i Vetlanda är det alltså Bistro Raw som kan titulera sig Årets Nytänkare 2020.

– Syftet med priset är att uppmuntra till nytänkande och entreprenörskap och för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att tänka stort, säger Emma Ingelow.

Priset innebär inte bara heder och ära, utan även en check på 15 000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. Vad pengarna ska gå till har inte Louise hunnit bestämma när frågan ställs.

– Det kommer att gå tillbaka in i verksamheten på något sätt. Men det kanske får bli någon extra julklapp till min dotter eller till mig själv, avslutar hon.

Så lyder motiveringen

Med ett koncept i tiden och rötterna i den lokala myllan skapar Årets Nytänkare en hållbar affärsmodell och bidrar samtidigt till ett attraktivare Vetlanda.

Louise Rönnqvist står utanför Bistro Raw
Louise Rönnqvist tittar på en person som läser från ett diplom.
Louise Rönnqvist tar emot blommor och diplom från Emma Ingelow på Science Park.
Louise Rönnqvist ler stort och tittar på ett diplom.
Magnus Färjhage räcker över en stor check till Louise Rönnqvist.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer