Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Bistro Raw går från liten till stor

Bistro Raw har bara funnits sedan mitten av september, men redan nu är det dags att expandera. Bistron växer in i Butik 82 som i sin tur satsar vidare i inredningsstudion bakom draperierna.

Louise Rönnqvist står bakom disken inne i bistron. På disken står tre gröna smoothies.

Louise Rönnqvist ser fram emot att erbjuda hälsosam och näringsrik raw food till ännu fler hungriga Vetlandabor.

Bistro Raws ägare Louise Rönnqvist har hittills delat lokal med kompisen Michaela Stenqvist och hennes inredningsbutik. Men i samband med att Michaela väljer att satsa mer på näthandel och sin inredningsstudio så blir butikslokalen tillgänglig för bistrofiering efter årsskiftet.

– Vi försöker hålla det lite snyggt, men det blir kanske lite halvrörigt medan vi håller på, berättar Louise.

På Bistro Raw har det tidigare funnits cirka 15 sittplatser, men med den nya och större lokalen räknar Louise med att det ska få plats ett 40-tal personer.

– Tanken är också att man ska kunna göra privata bokningar. Det kommer att finnas en del som man kan skilja av lite för större sällskap eller affärsluncher.

För tillfället är bistron öppen klockan 10 – 18 från onsdag till fredag och klockan 10 – 14 på lördagar. Enligt Louise är det ingen omöjlighet att även öppettiderna utökas så småningom. Just nu ligger dock fokus på att utöka cateringdelen och att ta emot bokningar.

– Jag tycker att det börjar hända mycket positivt och tror att det finns en utvecklingspotential vad gäller allt med fika- och restaurangkulturen i Vetlanda. Självklart hakar även jag på om jag ser att det finns en ökad efterfrågan, säger hon.

Raw food – vad innebär det?

Bistro Raw är en liten (snart stor) bistro som serverar raw food. Det innebär att all mat som Louise serverar är fri från laktos, gluten och raffinerat socker samtidigt som den är vegansk och, med undantag för soppan, rå.

– Raw food är rå kost, där fokus ligger på att det ska vara hälsosamt och näringsrikt. Ju mer du tillreder mat desto mer försvinner näringsämnena, berättar Louise.

– Ingenting jag gör hettas upp mer än 42 grader, bortsett från soppan. Jag tror att man vill ha lite varmare soppa.

Rätt i tiden

För Vetlandas del innebär Bistro Raw en helt ny typ av restaurang som ökar mångfalden på matborden. Dessutom ligger det ekologiska förhållningssättet helt rätt i tiden. Enligt Louise står Bistro Raw för lite samma idéer som Vetlanda kommuns nya vision; Hållbarhet, attraktivitet och nytänkande. Med hållbarheten i både fram- och bakhuvudet ser Louise också till att alltid ha fokus på rena, ekologiska råvaror och att allting ska vara närproducerat i den mån det går.

– Jag köper till exempel allt mitt kaffe från kafferosteriet i Åseda. Det är inte många som ens vet att det finns ett kafferosteri där, men de har hur gott kaffe som helst, avslutar Louise.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer