Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Butik Källarvind - inredning och fika i Föreda!

I vackra Föreda, bara några kilometer från centrala Vetlanda, ligger butik Källarvind. Här kan du strosa runt bland hyllorna med inredningsartiklar i den lantliga miljön eller ta en kopp kaffe i solen.

Magdalena driver butik Källarvind i Vetlanda

Magdalena driver butik Källarvind, som ligger i Föreda, några kilometer utanför Vetlanda. Där kan du köpa inredningsartiklar eller ta en fika i solen.

Redan när du svänger av mot Föreda känns det som att du kommit ut på landet. På de slingriga vägarna passerar du hagar med betande kor, alléer med lönnträd och den vackra Föredasjön.

Det första som möter dig när du kör in på gårdsplanen utanför butiken är en stor röd ladugård och det är där som butik Källarvind ligger.

Butiken drivs av Magdalena Svennung, som bor i ett hus på samma gård, tillsammans med sin man och deras två barn. Magdalena är från början utbildad socialpsykolog. Hon jobbade ett tag som skoladministratör på Bäckseda skola, men sa upp sig för att kunna satsa på en dröm hon haft sedan hon var liten, att driva en egen inredningsbutik.

– Jag har egentligen alltid haft en dröm om att jobba med inredning men på en såhär liten ort är det inte så lätt, så jag valde att starta en inredningsbutik istället, berättar Magdalena.

Det var när hon och hennes man flyttade in i hans föräldrahem som hon såg en möjlighet i att ha en butik och ett café i den stora ladan som ligger på gården.

– Vi gjorde om delar av den till butik och café, i den andra delen har jag mina två hästar. När vi renoverade var det viktigt för mig att behålla den lantliga känslan, säger Magdalena.

Koppla av från stress

I butiken finns hundratals vackra inredningsartiklar, allt från porslinsfat till ljusstakar, tvålar och korgar. Ett av hörnen i butiken pryds av en säng med snidad sängstomme i trä, som är fint bäddad med ljusa sänglakan och som förstärker den lantliga känslan.

– Jag vill att besökarna ska kunna komma hit och koppla av från all stress som finns i vardagen och bara gå omkring här inne och titta på allt eller slå sig ner och fika, säger Magdalena.

I butiken finns också ett rum, som delats av från den övriga lokalen med stora vita fönster som är över hundra år gamla. Där besökarna kan sätta sig ner och fika.

När det inte regnar kan kunderna slå sig ner i stolarna utanför butiken och njuta av omgivningen och titta på Magdalenas hästar som betar i hagen bredvid.

– Jag brukar ha några olika sorters kakor och jag bakar dem själv varje morgon innan jag öppnar butiken. För mig är det viktigt att fikat är nybakat, säger hon.

Butiken har gått bättre än förväntat och de dagar hon har öppet är det oftast välbesökt.

– På sommaren har vi öppet när vi är hemma, men annars har vi öppet tre till fem dagar i veckan, året runt, säger hon.

Magdalena lever just nu sin dröm och älskar att driva butiken.

– Det är så roligt att få göra detta och samtidigt kunna spendera mer tid med mina barn. Jag kommer fortsätta så länge jag tycker att det är roligt, säger hon.

Läs mer om butik Källarvind på vetlanda.se under upplev.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer