Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Dags att rösta fram Årets lands­bygds­bo

Ett helt år har gått sedan Mickan Thor blev Vetlanda kommuns första Årets lands­bygds­bo, men nu är det dags för en ny person att få den äran. Många fina nomineringar har kommit in och nu återstår endast tre kandidater. Vem tycker du ska bli årets lands­bygds­bo?

Årets landsbygdsbo är en utmärkelse framtagen av Vetlanda kommun, där landsbygdsutvecklaren Elin Bexell har det ärofyllda uppdraget att sondera terrängen efter lämpliga mottagare. Allmänheten har nominerat sina kandidater och totalt har det kommit in nomineringar för 17 olika personer. Elin har tillsammans med en jury valt ut tre finalister som allmänheten får rösta på. Årets tre utvalda finalister är Cecilia Malmqvist, Erik Hjärtfors och Joakim Freijd. Nu är det återigen dags för allmänheten att säga sitt och rösta fram sin favorit.

– Vi har fått in många fina motiveringar och valt ut finalisterna efter ett antal kriterier vi utgått från. Vi letar till exempel goda ambassadörer som bor och verkar på landsbygden och har gjort ett avtryck där, förklarar Elin Bexell.

Här nedan kan du läsa mer om finalisterna. Röstningen hittar du längst ner på sidan.

Cecilia Malmqvist inne i Stenbergabutiken

Cecilia Malmqvist, Stenberga

Cecilia Malmqvist är med ett stort engagemang en omfamnande landsbygdsentreprenör som brinner för att hålla liv i Stenbergatrakten. Hon är alltid glad, tillmötesgående, ödmjuk och full av erfarenheter och kunskaper kring en hållbar landsbygd. Cecilia jobbar hårt för att Stenberga ska utvecklas och driver nu Stenbergabutiken där de bland annat säljer och levererar mat och catering, allt efter kundernas behov.

– Det var oerhört oväntat och väldigt kul att landsbygden uppmärksammas. Jag tror att det är viktigt att kunna engagera fler människor och alla kan vara med som medskapare i sin bygd. För mig har det inte haft så stor betydelse om det är företag, föreningar eller enskilda som utvecklar landsbygden. Butiken kan dock spela en viktig roll. Vill man göra något så kan man alltid komma till oss så kan vi tillsammans medverka i saker som ska hända i bygden. Jag tycker det är viktigt att det går att leva och bo även på landsbygden, säger Cecilia om att vara nominerad.

Erik Hjärtfors med stor motorsåg

Erik Hjärtfors, Näshult

Erik Hjärtfors är en stor inspiratör för en levande landsbygd. Han har alltid bott nära och värnat om naturen och brinner för att ta vara på dess resurser. Genom sin ambition att skapa ett framtida eventcenter i en gammal fabrik skapar han liv och rörelse på landsbygden. Erik driver tillsammans med sin fru caféet Fabriken Soläng med tillhörande trävaruhandel. Genom caféet har de skapat sommarjobb åt traktens ungdomar.

– Jag har ägnat hela mitt åt landsbygdsutveckling i olika former så det är väldigt kul att det uppmärksammas. Landsbygden är ju allt, den är helt avgörande för vår framtid. Vi ska allihop äta mat varje dag och det är företagare på landsbygden som gör det möjligt. Jag brinner för landsbygden och fokuserar mina projekt dit. Caféet är dock främst min fru Charlotte Malmborgs förtjänst. Jag är väldigt glad för nomineringen och det kan bidra till att visa vad landsbygden har att erbjuda, säger Erik.

Joakim Freijd på en grön äng.

Joakim Freijd, Björköby

Joakim Freijd har en stor drivkraft, ett brinnande intresse och en stor kärlek för att landsbygden ska vara en rolig plats att bo på. Genom sitt stora engagemang i bygdens föreningsliv bidrar han till att skapa en levande landsbygd. Joakim är genom hembygdsföreningen med och bidrar till många uppskattade evenemang som håller igång bygden och skapar sammanhållning.

– Det var överraskande och väldigt roligt. Det var jag inte alls med på. Föreningarna och sammanhållningen är väldigt viktig för att det ska finns lite drivkraft i bygden. Jag är född och uppvuxen i byn och vi har en väldigt god stämning här. Vill man att det ska hända något så får man engagera sig. Det är mycket upp till oss själva om vi vill att något ska hända och vi gör bara saker som vi tycker är roliga. Vi brukar säga att vi är Sveriges galnaste hembygdsförening. Jag älskar landsbygden och vill fortsätta att testa nya utvecklande saker, säger Joakim.

Så röstar du

Rösta i formuläret här nedan så får Årets landsbygdsbo en fin överraskning fredagen den 17 september. Du har till och med onsdagen den 15 september på dig att rösta på den du tycker förtjänar utmärkelsen.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer