Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Dags att rösta fram Årets lands­bygds­bo

Årets landsbygds­vecka är här och Årets Lands­bygds­bo ska koras. En hel del fina nomineringar har kommit in, men nu återstår tre finalister. Vem tycker du förtjänar den fina utmärkelsen?

Mickan Thor, Jan Evanson och Sofia Wahlén

Mickan Thor, Jan Evanson och Sofia Wahlén är de tre finalisterna i Årets landsbygdsbo 2020.

Totalt har ett 30-tal nomineringar kommit in till Vetlanda kommuns landsbygdsutvecklare Elin Bexell. Tillsammans med en jury har hon valt ut vilka tre finalister som allmänheten ska få rösta mellan. De tre finalisterna är inga mindre än Jan Evanson, Sofia Wahlén och Mickan Thor. Här nedan följer en beskrivning av personerna baserad på inskickade motiveringar. Röstningen hittar du längst ner på sidan.

Jan Evanson, Ramkvilla

Jan Evanson brinner för att förmedla det fantastiska med naturen och landsbygden runt om i Vetlanda kommun. Han arbetar hårt för att Ramkvilla ska frodas och utvecklas. Jan driver äventyrsföretaget Ramoa i Ramkvilla. Genom företaget porträtterar han Småland i ett strålande ljus. Han hittar styrkor i det som vi andra ser som självklarheter, ser det unika i sammanhanget och förmedlar det till andra människor på ett hedrande sätt.

– Det är jätteroligt att det uppmärksammas att man bedriver en verksamhet på landsbygden. Landsbygden behöver leva och vi behöver ha fokus på vad som händer på landsbygden. Vi har hållit på i 15 år och det kanske börjar synas lokalt, även om vi mest jobbat internationellt. Jag är jätteglad över att vara nominerad, men det viktiga är inte att det är jag som är nominerad. Det viktiga är att vi får fokus på Vetlandas och Sveriges landsbygd, säger Jan själv om nomineringen.

Sofia Wahlén, Myresjö

Sofia Wahlén har ett stort engagemang för landsbygden och för lantbruk. Hennes starka drivkraft och framåtanda är en inspiration för kvinnor och unga inom lantbruket. Sofia driver mjölkföretag och har startat upp konceptet REKO-ring i Vetlanda. Hon är även engagerad gentemot skolor genom projekt som Farmer time och ”Skolan på gården” där skolelever får besöka gårdar och se hur arbetet går till.

– Det känns jätteroligt att man uppmärksammas. Jag hoppas att det är för att jag försöker lyfta landsbygden och jordbruket. Jag brinner för vår landsbygd och vill visa hur mycket landsbygden och jordbruket har att erbjuda. Detta är något jag tänker fortsätta arbeta med, säger Sofia själv om nomineringen.

Mickan Thor, Nävelsjö-Kärr

Mickan Thor sprider en genuin glädje över att bo på landet genom sin blogg, sina böcker och sina bilder. Hon är en färgrik lanttant som med målande beskrivningar, visar hur vackert det är djupt in i de småländska skogarna. Hon delar med sig av sina ”mickanismer” och bjuder in till skratt både med och åt olika dråpligheter. Hennes gård med både växter och djur är ett smycke för landsbygden.

– Det är väldigt hedrande. Det visar litegrann att mina budskap verkar ha gått fram och det gör ju att man gärna vill fortsätta. Jag kan tänka varje morgon vad jag ska lägga ut, skriva och fotografera för att det är så roligt med reaktionerna. Jag älskar landsbygden, det finns inget annat liv för mig. Kan jag sprida positiva insikter om landsbygdslivet så är jag glad. Jag vill skapa både kunskap, men också respekt för landsbygd, djur och natur, säger Mickan Thor om nomineringen.

Så röstar du

Rösta i formuläret här nedan så får Årets landsbygdsbo en fin överraskning på fredag eftermiddag. Du har fram till fredag den 18 september, klockan 12, på dig att rösta på den du tycker förtjänar utmärkelsen.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer