Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

De öppnar ett skogs­inspirerat kafé utanför Holsbybrunn

I sommar öppnar en av flera satsningar i skogarna utanför Holsbybrunn, ett skogsinspirerat kafé. Där kan du njuta av fika och luncher som tillagats på närodlade råvaror och samtidigt koppla av i de vackra omgivningarna.

Mattias och Sandra Sälleteg.

Mattias och Sandra Sälleteg startar ett skogsinspirerat kafé i skogarna utanför Holsbybrunn.

I en vackert timrad byggnad som byggts av brandskadat trä kommer skogskaféet ligga. Det är Mattias och Sandra Sälleteg som satsar på en större anläggning för turister i skogarna i Holsbybrunn. Men skogskaféet är bara ett första steg i deras unika satsning, nästa år öppnar de nämligen ett skogshotell, mitt i skogen med fem friliggande hus.

De har båda länge haft en dröm om att kunna jobba närmare hemmet i Sällehägnad utanför Holsbybrunn och slippa lämna hemmet varje dag för att åka till sina vanliga jobb.

– Vi älskar miljön här ute och har i flera år pratat om att vi vill göra något större här. Vi har tre hus som vi hyr ut veckovis och funderade på om vi skulle bygga fler för uthyrning. Men vi kände att det redan finns tillräckligt många röda hus med vita knutar i Småland, så vi ville göra något annorlunda, berättar Mattias.

Hämtade inspiration

År 2017 åkte de till Norrland för att få inspiration till sitt nya projekt. Där besökte de Treehotel och blev stärkta i sin idé om att skapa en annan typ av boende i Småland.

– Vi ville helt enkelt skapa ett boende som sticker ut. Vi vill att folk som kommer hit ska kunna koppla av och bara njuta av den omkringliggande naturen och lyssna på fågelkvittret, säger Mattias.

År 2017 lade de grunden för timmerhuset som skulle bli restaurang och reception för gästerna som ska bo på skogshotellet.

– Från början hade vi faktiskt inte en tanke på att öppna ett kafé, det är något som har vuxit fram. Vi ville ha något som är öppet för alla så att fler kan ta del av de vackra omgivningarna här ute, säger Sandra.

På undervåningen blir det restaurang, kafé och reception och på övervåningen kommer det så småningom att finns plats för konferenser.

Skogshotellet.

Skogshotellet.

Skogstema

Skogskaféet öppnar den 16 juni och ska vara öppet tre dagar i veckan.

– Kaféet kommer ha ett skogstema och fikat och luncherna görs på lokala råvaror och en del av ingredienserna kommer plockas från skogen som blåbär och lingon, berättar Sandra.

Gästerna kan sitta både inomhus i den skogsinspirerade miljön och ute i den stora trädgården.

Stort projekt

Skogshotellet och kaféet är ett stort projekt men Sandra och Mattias gillar båda att vara spindeln i nätet och se hur allt faller på plats.

– Vi har planerat och gjort väldigt mycket av jobbet själva, men till vissa delar har vi såklart anlitat snickare. Det känns bra att vi har varit med i hela processen och själva bestämt hur allt ska bli, säger Mattias.

Guidade turer

En liten bit från timmerbyggnaden finns en stig som leder upp till skogshotellet Länk till annan webbplats. eller skogssviterna som de kallar dem. Det är hus på 31 kvadratmeter helt gjorda i trä. Husen står på pelare i stål som gör att det nästan ser ut som att de svävar i luften. I varje hus finns stora fönster som skapar en känsla av att du befinner dig utomhus fast du är inne. Skogssviterna har ritats av arkitekten Gert Wingårdh.

I dag är tre av de totalt fem husen klara och redan nästa år kommer de kunna bokas.

I sommar ska Sandra och Mattias hålla i guidade turer upp till de nya husen för de som är intresserade av att se hur de ser ut.

I en av skogssviterna.

I en av skogssviterna.

Hoppas på många gäster

De har både höga förhoppningar på sommaren.

– Vi hoppas såklart att folk vill komma hit. Det verkar som att många är sugna på att komma ut och vi har en vacker miljö att erbjuda här ute, säger Sandra.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer