Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

De prisades för sina företag

Fredagkväll och stämningen på topp. Så kan man sammanfatta årets pris­ceremoni för Vetlandas näringsliv. Efter att näringslivs­galan skjutits upp vid flera tillfällen var det nu äntligen dags för några av kommunens hetaste företagare att få ta emot sina utmärkelser under festliga former.

Middagsbord på näringslivsgalan
mallbild

Vetlandas näringslivsgala har fått skjutas upp flera gånger på grund av den envisa coronapandemin. Men nu var det äntligen dags. Samtliga pristagare blev inbjudna till en prisceremoni i Östanå Wärdshus. Totalt delades det ut priser i sju olika kategorier; Årets företagare, Årets nyföretagare, Årets tillväxtbolag, Årets turistföretag, Årets butik, Årets nytänkare och Vänliga Vetlandas hederspris.

Hasses gatukök tar emot pris.

Årets företagare

Årets företagare var tillkännagivna redan sedan tidigare. Bröderna Habib på Hasses gatukök och pizzeria bakar pizzor för glatta livet och de har gjort ett klassiskt gatukök till en av Vetlandas mest populära restauranger. För många är de kända för sitt stora engagemang i Vetlandas föreningsliv.

– Vi har god mat och bra service. Sen försöker vi ge tillbaka så mycket vi kan och stöttar många föreningar och deras ungdomar, sa Mourad Habib tidigare i år när bröderna blev överraskade av representanter från Företagarna Höglandet, Nuvab och Vetlanda kommun.

Vetlanda Trafikskola tar emot pris.

Årets Nyföretagare

Årets Nyföretagare är Svante Carlesjö och Michael Emilsson som tagit över Vetlanda Trafikskola. Företagsnamnet känner många igen sedan tidigare, men med Svante och Michael bakom ratten (eller snarare i sätet bredvid) så har nystarten blivit lyckad. I motiveringen står det att Vetlanda Trafikskola vägleder sina kunder med ett stort engagemang så att drömmen om ett körkort blir till verklighet. Men också att en snygg grafisk profil visar tydligt att trafikskolan är på väg mot framtiden.

– Vi tog över ett företag som kanske inte var så piggt just då, men sen har vi lyckats vända på skutan. Det är väldigt kul att bli uppmärksammade på det här sättet, säger Svante Carlesjö.

Han får medhåll från kollegan Michael Emilsson som lyfter arbetet i sociala medier som ett framgångsrecept.

– Vi är aktiva och vill synas mycket. Vi har haft en stor ökning av antalet följare både på Instagram och Facebook. Nu har vi precis börjat jobba lite med YouTube också, berättar han.

Hugos Husbilar tar emot pris

Årets tillväxtbolag

Årets tillväxtbolag i Vetlanda kommun är familjeföretaget Hugos Husbilar som drivs av pappa Åke Hugosson och sönerna Torbjörn och Peter Hugosson. Husbilsbyggandet började redan på sjuttiotalet och sedan dess har företaget fortsatt att utvecklas. Numera är det inte bara campingekipage som står i verkstaden, utan arbetsfordon, mobila förskolor, handikappanpassade bilar och bokbussar.

– Vi håller på med vårt första pilotprojekt för bokbussar nu. Tidigare har det nästan varit lite monopol i den branschen och länge varit väldigt få som ens lämnat anbud, berättar Torbjörn Hugosson.

Att företaget nu kan titulera sig Årets tillväxtbolag är något som familjen är mycket stolt över.

– Det känns jättekul och är hedersamt. Det känns som att vi har gjort något rätt. Vi har ökat omsättning och vi får ut lite fordon runt hela Sverige, så det är väl det de har sett, säger Torbjörn.

Henryk Hörner tar emot pris

Årets turismföretag

Kleva Gruva är en av Vetlanda kommuns mest välkända turistattraktioner. Just turistattraktion har den varit sedan 1991 när Vetlanda kommun öppnade upp den för besök. Sedan 1995 har företaget drivits av privata ägare och 2009 togs den över av Henryk Hörner. Med sin gedigna kunskap har Henryk byggt upp sin verksamhet för att skapa en komplett gruvupplevelse och det är precis därför han nu belönas med den hedersamma utmärkelsen Årets Turismpris.

Henryk Hörner tror själv att så många uppskattar Kleva Gruva för att det är möjligt för besökarna att röra sig fritt.

– Det är ganska unikt att man får gå runt själv utan guide. Gruvan är autentisk och välbevarad, så det går att se hur det var för gruvarbetarna samtidigt som det är så pass säkert att vistas i den, säger han.

Att hans företag nu blivit Årets turismföretag är han väldigt glad över.

– Vi får ofta väldigt positiva kommentarer från besökare och det är sällan någon är missnöjd med något. Men vi försöker alltid att lyssna på det folk har att säga och bli bättre.

HemX tar emot pris.

Årets Butik

HemX är en mångsidig butik som inte bara levererar stilsäkra inredningsartiklar. Här kan du nämligen slå på stort och införskaffa så väl markiser och garageportar som lyxiga spabad. Själva inredningsbutiken öppnade 2019 och gick så bra att de med tiden växte in även i lokalen bredvid. Två år senare kan butiksägarna Jennie och Stefan Sandberg stoltsera med att de driver Årets Butik 2021.

Årets Butik delas ut av Vetlanda Handel. I motiveringen står det att HemX har skapat en känsla av hemma och att butiken har blivit en självklar del av Vetlandas vardagsrum.

– Det är verkligen kul om folk känner så. Vi hoppas att vi har skapat en känsla av att det är hemtrevligt i butiken och att man har tid att strosa här. Sen tror jag att vi lyckats så bra för att vi har ett väldigt brett utbud med allt från barnsaker till kök och vardagsrum, säger Jennie Sandberg.

Veronica Löfgren tar emot pris.

Årets Nytänkare

Årets Nytänkare känner sig inte som en nytänkare om man frågar henne själv. Veronica Löfgren driver företaget Grow n Glow där hon erbjuder både HR-tjänster och coachning till mindre företag som inte har de tjänsterna inom företaget.

– Jag känner mig inte som någon nytänkare, men det är jättekul att få den här utmärkelsen. Det finns ingen annan i länet som erbjuder de här tjänsterna på det sättet som jag gör, så det är väl kanske därför, säger Veronica ödmjukt.

Inge Bengtsson tar emot pris.

Vänliga Vetlandas Hederspris

Vänliga Vetlandas Hederspris delades ut för första gången 2020. Priset delas ut av Vetlanda kommun och är ett sätt att uppmärksamma företag eller personer som under det föregående året visat särskilt stor tilltro till utvecklingsmöjligheter i kommunen genom investering eller annan satsning. I år är det ingen mindre än Inge Bengtsson i Korsberga som gjort sig förtjänt av utmärkelsen.

Inge Bengtsson är en välkänd profil i hela Vetlanda kommun. Han äger och driver sitt livsverk Bengtssons Cykel & Service. Han sålde det, men köpte tillbaka det för att ge företaget rätt förutsättningar att utvecklas. Att han dessutom satsar på sin hembygd i Korsberga genom att bygga så väl kommersiella lokaler som bostäder så har han verkligen visat att han tror på de utvecklingsmöjligheter som finns i hela kommunen.

– Jag är född här och det är 40 år sedan jag startade det här företaget, nästan på månaden. Nu har jag trappat ner lite och jobbar bara 40 timmar i veckan. Då har jag satsat på att bygga en ny Ica-affär och sex marklägenheter till äldre. Jag vill att fler ska flytta till Korsberga så att vi kan ha kvar skolan och service, det är jätteviktigt, säger Inge själv.

Bilder från kvällen

Showtime sjunger.
Mingelbild
Mingelbild
Mingelbild
Showtime sjunger.
Östanå Wärdshus  på kvällen.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer