Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Det är alltid jul i Alseda

Hos Tomteverkstan i Alseda finns allt du behöver för att skapa en julkänsla i ditt hem. Bland handgjorda tomtar och svarvade ljusstakar infinner sig en stark jullängtan.

mallbild

Dan Ljungström driver Tomteverkstan i Alseda. Företaget startades av hans farfar på 40-talet.

När du kommer in genom dörrarna till Tomteverkstan tror du nästan att du befinner dig i en scen från en julfilm. Hyllorna är fyllda med juldekorationer i olika färger och former.

I Tomteverkstan finns i dag cirka 250 till 300 olika modeller av tomtar, allt från de mer klassiska till tomtar som utför olika sysslor, som att lyfta vikter, dammsuga eller spela instrument.

– Vi försöker ta fram lite nytt varje år och i år hade vi efterfrågan på tomtar med munskydd, så det tog vi fram, säger Dan.

Något de säljer mycket av till jul är byggsatser där du kan bygga din egen tomte.

– För många är det en tradition att julpyssla tillsammans med familjen. Då är det en rolig grej att göra sin egen tomte, säger Dan.

Två handgjorda tomtar med munskydd.

Tomtar med munskydd.

Utländska turister

Men i butiken finns inte bara tomtar. Här kan du också köpa ljusstakar, smide och souvenirer.

– Vi brukar ha öppet på sommaren och då är det många utländska turister som kommer hit, de köper gärna souvenirer men även en del tomtar, berättar Dan.

En vanlig sommar är nästan 80 procent av besökarna turister från utlandet, men så såg det inte ut i år.

– Men vi hade en ganska bra sommar i alla fall och fler svenskar hittade hit. När corona kom startade vi upp en webbshop och där har vi sålt en del, säger Dan.

I början på november öppnade Tomteverkstan upp butiken för julförsäljning och kommer ha öppet varje helg fram till jul.

– Försäljningen brukar komma igång ordentligt i början av december. Vanligtvis brukar vi ha en julmarknad tillsammans med Levanders lanthandel och Alseda hund och fritidsbutik men den är inställd i år. Men jag hoppas såklart att folk ska hitta hit i alla fall, säger Dan.

Många modeller

Företaget har funnits i närmare 80 år och i dag är Dan Ljungström ensam ägare. Men det var hans farfar Arvid Ljungström som startade företaget.

På 1940-talet började Arvid tillverka blomspaljéer i sin källare. I sin ungdom var han svarvslärling och började snart att svarva stols- och bordsben. Snart övergick han till att svarva färdiga produkter som ljusstakar och troll, som sedan blev till tomtar och på den vägen är det.

– Sedan kom min pappa in i verksamheten och efter det var det jag och min bror som tog över. När vi var små var vi ofta här och hjälpte till. I dag är jag ensam ägare efter att min bror valde att gå ur företaget för några år sedan, berättar Dan.

En del av produkterna som tillverkades i Tomteverkstan på 50-talet är i dag väldigt eftertraktade.

– Vissa produkter har fått ett stort samlarvärde och det är väldigt roligt, säger Dan.

Exporterar till USA

Längre tillbaka hade företaget närmare 25 hemarbetare som tillverkade tomtar eller andra produkter och flera personer som arbetade i verkstaden.

– I dag har vi tre hemarbetare men det finns fortfarande ett stort intresse för handgjorda tomtar, särskilt i USA. Ett vanligt år får vi stora beställningar därifrån. Vi har även en ganska stor del svenska kunder. Många gillar att våra tomtar är handgjorda och tillverkade i Sverige. Sedan är det inte massproduktion utan en tomte kanske bara finns i hundra exemplar, säger Dan.

Dan tillverkar själv inga tomtar, men kommer ofta med idéer på nya modeller som han ger till hemarbetarna.

– Nej, skulle jag försöka skulle de inte gå att sälja, säger han och skrattar.

Läs mer om Tomteverkstan på vetlanda.se under upplev.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer