Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

En hel vecka med aktiviteter i Ramkvilla

En hel vecka, fullspäckad med aktiviteter för hela familjen, kör igång i Ramkvilla nu på lördag. Veckan börjar med familjeträning vid idrottshallen och efter det följer aktiviteter som vattengympa, golftävlingar, musikcafé och öppet hus på Skärbäcks fårgård.

Maria Lamme med hund.

Maria Lamme var den som kom på idéen att det borde finnas en Ramkvillavecka.

Första lördagen i juni varje år hålls Ramkvilla marknad. Förra året ställdes den in på grund av pandemin.

– Jag trodde att den skulle behövas ställas in i år igen. Så då började jag fundera på vad man kunde göra i stället. Jag såg en tendens hos många av de äldre här i byn att de inte vågade sig ut alls, inte ens på promenader. Många av dem är ensamma, särskilt här ute på landet och då kände jag att vi behövde göra något, säger Maria Lamme.

Under hösten förra året började Maria och hennes man prata om att arrangera en Ramkvillavecka med aktiviteter som skulle kunna genomföras även om det fortfarande skulle vara pandemi. De hade massor med idéer och kontaktade flera verksamheter för att se om detta var något de kunde tänka sig att vara med på.

– Jag kontaktade bland annat Svenska kyrkan, Örjansklubben och flera företag här i Ramkvilla och frågade om de kunde tänka sig att vara med på detta och arrangera aktiviteter. Nästan alla som blev tillfrågade tackade ja direkt, säger Maria.

Fullspäckad vecka

Det hela slutade med att det fanns tillräckligt med aktiviteter för att fylla en hel vecka.

– Det är så roligt att så många väljer att ställa upp, men det är lite så det är här i Ramkvilla. Vi behövde verkligen sju dagar för att få plats med allt och vi kommer ha samma evenemang flera gånger på en vecka för att det inte ska bli för mycket folk vid varje tillfälle, säger Maria.

Det har kommit många positiva reaktioner sedan Ramkvillaveckan presenterades.

– Många har sagt att vad bra, då kan vi stanna hemma under semestern eftersom det kommer vara så många roliga aktiviteter här. Flera av aktiviteterna är faktiskt redan fullbokade så det verkar finnas ett intresse av att vara med, säger Maria.

Det finns aktiviteter för personer i alla åldrar, från små barn till äldre. Några av aktiviteterna som du kan ägna dig åt under veckan är bland annat Yogawalk, rundvandring på en gård bland odlingarna och en guidad tur i Ramkvilla kyrka. För vissa av aktiviteterna krävs det att du bokar plats.

– Jag hoppas att folk väljer att delta och att det blir en mix av människor i alla åldrar. Jag tror att många tycker att det är roligt att få mötas lite igen, säger Maria.

Efter Ramkvillaveckan kommer det göras en utvärdering, kanske blir det en liknande vecka även nästa år.

Mer information om aktiviteterna finns på Ramkvilla hembygdsförenings hemsida. länk till annan webbplats

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer