Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

En hel vecka till­ägnad vår fina lands­bygd

Framåt höst­kanten är det dags för Vetlanda kommuns lands­bygds­vecka. En vecka fylld av trevliga aktiviteter och lärorika före­läsningar där lands­bygden ska hyllas, lyftas och synlig­göras lite extra.

Elin Bexell sitter på en stenmur framför en stor sommaräng. På ängen står flera vita höbalar.

Landsbygdsutvecklaren Elin Bexell vill att kommuninvånarna ska upptäcka fler delar av landsbygden.

mallbild

Vecka 38, eller närmare bestämt den 14 till 20 september, är det dags för årets upplaga av Landsbygdsveckan. Det är andra gången som veckan arrangeras och tanken är att landsbygden ska hyllas genom en helt egen vecka en gång vartannat år.

– Vi vill lyfta vår fina landsbygd och alla människor som bor i Vetlanda kommun. Vi är en landsbygdskommun och vi har massor av fina platser och människor att lyfta lite extra, säger Elin Bexell som är landsbygdsutvecklare på Vetlanda kommun och ansvarig för Landsbygdsveckan.

Elin berättar att landsbygden är ett ganska svårt begrepp och att det beroende på vem man pratar med kan skilja sig lite vad som egentligen menas.

– En större ort kan också vara landsbygd, det är inte bara åkermark och bondgårdar. Landsbygden ser ju olika ut och landsbygden är till för hela vår kommun.

En vecka fylld av aktiviteter

Under Landsbygdsveckans sju dagar är tanken att det ska hända någonting för alla.

– Veckan är ju för hela kommunen, för alla invånare som vill passa på att upptäcka andra delar av kommunen, förklarar Elin.

Under planeringens gång har den pågående coronapandemin satt käppar i hjulet. En del planerade aktiviteter har fått bytas ut eller blivit lagda på is.

– Framför allt är det vissa aktiviteter för en äldre målgrupp som är svåra att planera för just nu, men det är svårt i allmänhet att veta om vi kan samla folk på ett ställe.

Om inte veckan går att genomföra på det sätt som det är tänkt finns möjligheten att vissa aktiviteter genomförs digitalt.

– Det kan till exempel handla om att livesända föreläsningar, lyfta ämnena i sociala medier eller publicera spännande artiklar om vår landsbygd.

En av aktiviteterna som Elin hoppas kunna genomföra är en cykeltur runt Föreda, Näsby och Hällinge. Där ska deltagarna få se ett gäng natur- och kulturmiljöer längs vägen, men i den rådande situationen är det fortfarande inte riktigt klart hur det kommer bli.

– Vi får egentligen avvakta till augusti för att se. Sen får vi titta på om vi ska ha ett begränsat antal platser eller om vi ska köra olika tider för deltagarna, berättar Elin.

Bland de andra aktiviteterna återfinns en rad lärorika föreläsningar. Föreläsaren Robert Danielsson ska till exempel berätta om byggnadsvård och tidstypisk renovering, men också om trenden att köpa ödehus för att renovera och ge nytt liv åt.

En annan aktuell punkt i Landsbygdsveckan är närproducerad mat.

– Det är både en aktuell och viktig fråga i vår kommun och tanken är att den ska få en egen plats under veckan och att lokala livsmedelsproducenter ska lyftas.

Vid sidan av aktiviteterna som arrangeras helt och hållet för Landsbygdsveckan vill Elin flagga lite extra för traktorracet i Nye och skördefesten i Fröderyd. Även Vänhems Café och Vandrarhem ska hålla öppet på fredagkvällen med musikunderhållning, mat och dryck.

– Förhoppningsvis kan de här aktiviteterna bli av, men det är förstås viktigt att alla besökare ser till att följa restriktionerna.

Årets landsbygdsbo ska koras

Sist men absolut inte minst ska en lycklig landsbygdsbo bli utsedd till årets landsbygdsbo. Mellan den 1 och 14 september kan alla som vill skicka in sin motivering och berätta vem de tycker ska få den äran.

– Vi kommer att gå igenom motiveringarna och välja ut några som kommuninvånarna får rösta mellan. Fredagen den 18 september delar vi ut utmärkelsen till en förhoppningsvis väldigt glad vinnare, avslutar Elin.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer