Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

En sommar som överträffade förväntningarna

I början av året såg det inte lovande ut för kommunens Infopoints och det fanns en stor oro för hur sommaren skulle bli. Nu är säsongen över och det visar sig att blev en väldigt bra sommar för de allra flesta.

Jan Evanson står ute i naturen.

Ramoa Adventure Village har haft en bra säsong. Jan Evanson är glad att så många hemestrande svenskar hittade dit i sommar.

Ramoa Adventure Village i Ramkvilla har haft en bra säsong, trots att det i början av året såg ut att bli en tuff sommar.

– Från maj och fram till midsommar hade vi bokade grupper. När corona kom bokades nästan allting av och vi kände en stor oro. Men säsongen blev faktiskt bättre än förväntat och många svenskar hittade hit. Det gick till och med lite bättre för oss i år än förra året, säger Jan Evanson, som driver Ramoa.

Säsongen har blivit längre än vanligt och i kalendern finns bokningar till långt in på vintern.

– Folk letar efter aktiviteter att göra utomhus. Man vill fortsätta att träffa sina anhöriga och då försöker man umgås ute i naturen. I år har vi också haft ovanligt många klassresor. Vanligtvis åker de kanske till Liseberg men eftersom det har varit stängt i sommar så sökte man andra aktiviteter, säger Jan.

Under sommaren fick han väldigt många frågor om just utomhusaktiviteter.

– Vi har fått många frågor om andra saker man kan göra utomhus i närområdet och kartorna har varit väldigt populära, säger Jan.

Anki Wall på Gamla mejeriet i Karlstorp.

Anki Wall på Gamla mejeriet i Karlstorp.

Omtumlande sommar

För Gamla mejeriet i Karlstorp översteg sommaren alla förväntningar.

– Det har varit en fantastisk och omtumlande sommar. Vem man än pratar med som har en liknande verksamhet har haft anstormning. Många har sökt efter aktiviteter på landet och utomhus, säger Anki Wall, ägare till Gamla mejeriet.

I sommar har hon arrangerat aktiviteter för besökarna tillsammans med andra aktörer i närheten av Karlstorp.

– Det har absolut varit en fördel. När man åker såhär långt ut på landet vill man gärna passa på att besöka flera olika ställen. Det har också funnits ett intresse för turistinformation och vi har fått frågor om vilka andra besöksmål det finns i området.

Anki planerar redan för nästa säsong och under vintern är planen att caféets kök ska byggas ut.

– Vi ska göra ett större kök för att det ska finnas utrymme att laga mat, så att vi kan börja med lunch igen, säger hon.

Just nu är Gamla mejeriet stängt, men öppnar igen första advent. Under fyra helger bjuder de in till julfika och livemusik.

Birgitta Emilsson, ägare till Stenbergabutiken.

Birgitta Emilsson, ägare till Stenbergabutiken.

Mer hemkörning

Även Stenbergabutiken har haft en bra säsong.

– Vi har inte haft lika många besökare utifrån men i år är det många som har valt att handla på hemmaplan, säger Birgitta Emilsson som är en av butikens ägare.

Butiken erbjuder hemkörning och det är något som ökat markant.

– Sen är det många som ringer hit och ber oss göra i ordning kassar, som kunden sedan hämtar upp utanför butiken, berättar Birgitta.

Under sommaren har de upplevt att många besökare varit intresserade av att veta vad som finns att göra i trakterna.

– Det är många som har använt vår Ipad för att se vad det finns för något att göra i kommunen, säger Birgitta.

Magnus Nyman på Wallby säteri.

Magnus Nyman på Wallby säteri.

Hemestrande svenskar

Wallby säteri har haft besök av många svenskar i år.

– Vi har haft en bra säsong trots corona. Vi kämpade hårt för att få hit hemestrande svenskar och efter midsommar släppte det och folk kom hit. Man vill träffas och då har vi bra utomhusaktiviteter för det, säger Magnus Nyman, ägare av Wallby.

Turistinformation

I Vetlanda kommun finns sju InfoPoints: Gamla mejeriet i Karlstorp, Little Rock Lake Zipline, Maxi Ica Stormarknad, Ramoa, Stenbergabutiken, Vänhems Café och Vandrarhem och Wallby Säteri. En InfoPoint är, kort beskrivet, ett besöksmål som hjälper till att förmedla turistinformation på uppdrag av kommunen.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer