Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Erikshester gård -Vetlandas egna Katthult

På gården Erikshester finns något för hela familjen. Här kan du slå dig ner i en vacker, lantlig miljö och njuta av en god fika. Du kan även strosa runt i den lilla gårdsbutiken, klappa djur och spela minigolf.

mallbild

Inga-Lill och Göran Danefur bor på Erikshester gård. Hit kan du komma med hela familjen för att fika och njuta av de vackra omgivningarna.

En slingrig grusväg som går förbi skog och ängar tar dig fram till Erikshester gård. Vid en första anblick kan du tro att du hamnat i någon av Astrid Lindgrens berättelser om Bullerbyn eller Emil i Lönneberga.

På gården finns en liten by av gamla röda timmerhus med vita knutar. Nästan alla hus har flyttats hit från sin ursprungliga plats och byggts upp igen på gården.

Här bor Inga-Lill och Göran Danefur sedan 15 år tillbaka. De bodde tidigare i Vetlanda men längtade ut på landet. Planen var att Göran skulle jobba med skogen vid sidan av sitt jobb som tandläkare och Inga-Lill, som jobbade som lärare, ville bara vara hemma på gården och påta i rabatterna.

I dag har Erikshester gård blivit en turistattraktion. Här finns i dag bland annat en gårdsbutik, ett café, en loppis, minigolf och massor med djur.

– Vi hade aldrig kunnat tänka oss att det skulle bli så, vi ville bara ut på landet och få njuta av lantluften, säger Inga-Lill och skrattar.

Sålde fårskinn

När de flyttat ut till gården började Göran intressera sig för Gotlandsfår och avel. I samband med det startade de en fårskinnsproduktion. Paret öppnade då en gårdsbutik där de sålde sina fårskinn. Butiken blev välbesökt och efter ett tag utökade de verksamheten genom att arrangera julmarknad på gården.

– Det var väldigt roligt och det kom mycket folk. Det var många besökare som sa att de gärna skulle vilja komma hit på sommaren också, för att de tyckte att det var så fint här. De ville att vi skulle starta ett café, säger Inga-Lill.

När de flyttade in fanns det inte så många byggnader på gården, så för att kunna starta ett café behövde de hitta ett till hus i passande storlek.

– Jag hittade ett timmerhus på blocket. Så vi monterade ner det och byggde upp det igen på gården. Sen kunde vi starta vårt café, berättar Göran.

I dag kan gästerna som vill fika välja att sitta inne i caféet eller utomhus under gårdens många äppelträd. I trädgården finns även ett vackert lusthus med stora fönster, där du kan sitta under sommarens regniga dagar.

Sålde sina får

Efter ett tag slutade de med får och fårskinnsproduktionen.

– Vi sålde alla våra får och slutade när vi var på topp. Då hade vi Sveriges bästa avelsbesättning. Det tog för mycket tid och jag ville ha tid över till annat, berättar Göran.

Men det finns fortfarande djur på gården. I dag har de hund, dvärggetter, minigrisar, höns och kaniner.

Något för alla

Till Erikshester gård kommer folk i alla åldrar för att fika och titta på djuren.

– Det är allt från pensionärer till barnfamiljer. För oss har det varit viktigt att alla ska trivas här, säger Inga-Lill.

För några år sedan byggde Göran upp en minigolfbana på gården. Flera av banorna pryds med husen som finns på gården, i miniatyr. Det finns även en lekplats med gungor, rutschkana och en hinderbana där barnen kan leka “inte nudda mark”.

– Från början hade vi en gunga på gården men när vi såg att det blev kö byggde vi upp en liten lekplats till barnen. Här får de även testa att hoppa i hö. Det är många barn i dag som inte kommer ut på landet, så vi vill att de ska få uppleva landet på riktigt när de är här, säger Göran.

Paret älskar livet på landet och tycker att det är kul att så många människor väljer att besöka gården.

– Det är så roligt när mina elever som jag har varit lärare för i många år, kommer hit på besök och har med sina barn, säger Inga-Lill.

2019 kom Erikshester gård med i White guide som ett av de bästa caféerna i Sverige.

– Det känns otroligt roligt att få sån feedback, säger Inga-Lill.

Paret har inte bestämt hur länge de kommer fortsätta med caféet och gårdsbutiken.

– Vi kommer göra detta så länge vi orkar och tycker att det är roligt, säger Inga-Lill.

Erikshester gård är öppet på lördagar och söndagar.

Läs mer om Erikshester gård på vetlanda.se under mat och dryck.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer