Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Fira Budapest­bakelsens dag i Vetlanda

Den 1 maj är det Budapest­bakelsens dag och vad passar bättre i en tid när resande ska minimeras, än att uppleva Budapest­bakelsen i stan där allting började? Bege dig till närmaste konditori och ge smak­lökarna vad de förtjänar. Vi snackar socker, äggvita, hassel­nötter, visp­grädde och en eller annan frukt – visst låter det smarrigt?

Oskar Frising håller i en plåt med Budapestbakelser.

Oskar Frising på Oskars konditori bakar och äter mer än gärna Budapestbakelsen.

mallbild

Det var Vetlandakonditorn Ingvar Strid som en gång i tiden vispade ihop nämnda ingredienser. Då visste han nog inte vilken succé det skulle bli, men den där bakelsen har faktiskt blivit tillägnad en helt egen dag. Den 1 maj smäller det och då äts det Budapestbakelser för fullt runt om i Sverige, men kanske allra mest i Vetlanda?

– Om vi kanske säljer runt 40 bakelser en vanlig dag så är det upp emot 500 stycken på Budapestbakelsens dag, berättar Oskar Frising på Oskars konditori.

Oskars konditori har uppmärksammat Budapestbakelsen tidigare. Under 2019 gjorde de en rejäl utredning för att spåra Ingvar Strids succé från Vetlanda, via Jönköping och vidare ut i världen. Oskar Frising medverkar själv i en film om Budapestbakelsen som Jakob Byskén har gjortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Ingvar reste runt mycket i världen och bakade i olika länder. Det här bakverket hämtade han inspiration till i Schweiz och vidareutvecklade här hemma. Och det är ju något vi kan vara väldigt stolta över här i Vetlanda, konstaterar Oskar.

Att bakelsen fått sin egen dag är naturligtvis ett bevis på dess popularitet och något som sätter Vetlanda på kartan.

– Vi bor inte i en storstad men det är ändå många som vet vad Vetlanda är eftersom vi haft så många människor som stuckit ut och gjort fantastiska saker, som Ingvar Strid och hans Budapestbakelse till exempel.

Ett klassiskt bakverk

Trots att många år har gått sedan Ingvar Strid trollade fram den första Budapestbakelsen och mängder av konditorier har hunnit ta efter så är bakelsen densamma i grunden. Det är hasselnötsmaräng, grädde, en mandarinklyfta och så lite choklad på.

– Det finns vissa variationer, som att en del blandar i kakao i hasselnötsmarängen. Om du åker mot Jönköping och köper en Budapestbakelse så är mandarinen ofta utbytt mot hallon och det är lite konstigt eftersom det var Ingvar själv som tog bakelsen till Jönköping också.

På frågan om varför bakelsen blivit så populär svarar Oskar kort och gott att det är för att den är så väldigt god. Att grädden och mandarinen gifter sig bra med hasselnötsmarängen.

– Droppar du lite choklad över den så blir det helt fantastiskt. Det är den bakelsen jag oftast väljer själv när jag är ute och fikar, avslutar Oskar.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer