Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Fyra nya poddare bjuder på lokal lyssning i advent

Julen närmar sig med storm­steg och det är återigen dags för Advents­poddarna. Fyra lokala personer bjuder på starka, personliga berättelser varje advents­söndag i Vänliga Vetlanda-podden.

adventspoddarna.

På söndag släpps det första avsnittet Adventspoddarna. Först ut är Veronica Malmberg.

För andra året i rad kan du höra Advents­poddarna i din lokala podd; Vänliga Vetlanda-podden. Fyra personer med koppling till Vetlanda kommun som bjudits in för att berätta sin historier.

– Tanken med podden är att lyfta platsen Vetlanda på ett lättillgängligt sätt. En gång i månaden släpper vi ett nytt avsnitt som har fokus på ett aktuellt ämne. Med Advents­poddarna och Sommar­poddarna får vi också med de personliga historierna, där “vanliga” Vetlanda­bor delar med sig av sina liv. En fin blandning som bygger stolthet, säger kommunikations­chef Annelie Jönsson.

Årets Advents­poddare är Veronica Malmberg 45 år, Andreas Lorentzon 21 år, Sandra Lundquist 31 år och Johan Cederholm 39 år.

Veronica

Tillsammans med sin man Mats, bonussonen Tim och parets två små pojkar, Razmus och Erik, gav sig Veronica Malm­berg iväg på sitt livs äventyr 2009. Flytten gick till USA, landet hon blivit förälskad i när hon som nybakad student flög över Atlanten för att bo tre år i San Fransisco. Den här gången blev det Tulsa, Oklahoma där häftiga väderomslag och giftiga kryp kom att bli ett normalt inslag i familjens vardag. Men efter knappt ett år vändes hela tillvaron upp och ner. Mats, som skulle på en vanlig affärsresa, kom aldrig hem igen. I Advents­poddarna berättar Veronica om den långa resan tillbaka till Sverige och livet.

Andreas

Som tioåring tänkte Andreas Lorentzon sin första “queera” tanke. I flera år bad värmlänningen, som vuxit upp i kyrkan, om att Gud skulle ta bort hans bisexualitet. I sin podd berättar Andreas om hur hans relation till Gud förändrades när han vågade vara ärlig med vem han var, men också om resan från lilla Östervall­skog vid norska gränsen till att bli ungdoms­ledare i Vetlanda missions­kyrka. Andreas brinner för ett kärleks­fullt samhälle där kyrkan har sin naturliga plats och där vi alla kan existera sida vid sida, trots våra olikheter.

Sandra

Redan som liten visste Sandra Lundquist att det var i Göteborg hon skulle bo. Med sin passion för irländsk folk­musik hittade hon en stark gemenskap i staden och var med och startade en musik­festival. Men livet ville annorlunda och de hälso­problem som läkarna viftade bort som stress och nedstämdhet visade sig vara en dold sjukdom som tvingade henne att lägga fiolen på hyllan. Besöken hemma i Småland fick henne sakta att må bättre och en ny dröm växte fram. I sin podd berättar Sandra om livet som kanske inte alltid blir som man tänkt sig, utan bättre.

Johan

Hur är det att gå igenom inte bara en utan tre adoptions­processer, vilka utmaningar och välsignelser innebär det och hur hanterar man den resan som människa och som par. Det tar Johan Cederholm upp i sin podd som handlar om hur han och hustrun Sandra tillbringat långa perioder i Kenya och Sydafrika där deras tre barn har sina biologiska rötter. Det blev en vardag på varje ny plats där de tillsammans skapade den trygghet som behövs för att en familj ska kunna leva, utvecklas och växa.

Lyssna här

Avsnitten hör du med start nu på söndag 29 november i Vänliga Vetlanda-podden. Finns på podbean, Spotify och där du brukar lyssna på poddar.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer