Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Gammalt mejeri med många nya planer

På slingrande vägar, förbi djupa skogar och glittrande sjöar, tar du dig till Karlstorp utanför Mariannelund. Här hittar du det Gamla mejeriet, som inte längre är ett mejeri. Byggnaden har idag ett helt annat syfte. Här kan du istället köpa antika möbler, äta lunch eller fika i en spännande miljö.

Fika och titta på antika möbler i det Gamla mejeriet i Karlstorp.

Anki Wall och hennes man Thomas Wall, äger tillsammans det Gamla mejeriet i Karlstorp. Här kan du titta på antika möbler och fika eller äta en god lunch.

Byggnaden ägs av Anki Wall och hennes man Thomas Wall. För tio år sedan lämnade de det stressiga storstadslivet i Stockholm, där de båda arbetade med möbelrestaurering och byggnadsvård, för att flytta till lilla Karlstorp, mitt i de småländska skogarna.

– En dag hittade vi en annons i DN med en vacker prästgård, som var till salu i Karlstorp. Vi hade precis fått vårt första barn och var ganska trötta på Stockholm, så vi bestämde oss för att åka och titta på det. Vi fastnade båda två för huset och vann budgivningen. Min man hittade ett jobb här nere, så vi bestämde oss för att testa, säger Anki.

De flyttade då in i den gamla prästgården som de började renovera. I dag har de bott i Karlstorp i tio år och har hunnit få ytterligare två barn.

Öppnade förra sommaren

Det gamla mejeriet köpte de för fem år sedan. I dag är det en vacker byggnad som inte visar ett spår av hur förfallet det var för bara några år sedan.

– Det var min man som ville att vi skulle köpa det, men jag var egentligen inte riktigt med på idén. Mejeriet var väldigt nedgånget och jag ville inte ens gå in här från början. Det har tagit många år att renovera och det var först förra sommaren som vi kunde öppna, berättar Anki.

I dag har byggnaden förvandlats till en antikhandel med tillhörande café. Bakom huvudbyggnaden finns även en verkstad för möbelrestaurering. När du kommer in i mejeriet är det svårt att veta var du ska fästa blicken, här finns så mycket att se. Överallt står gamla antika möbler och på en vägg hänger hattar i olika storlekar och färger.

– Jag satte precis upp dem på väggen, jag kände att det saknades något, säger Anki.

Just nu håller hon på att ställa i ordning alla möbler i byggnaden, som hennes man har samlat på sig under väldigt många år.

Fika vid ån

Här kan du göra mycket mer än att bara titta på antika möbler. Eftersom Anki brinner för matlagning och bakning var det självklart att mejeriet skulle ha ett fik där det går att sitta ner och dricka en kopp kaffe, äta en kaka eller beställa en enklare lunch.

– När vi öppnade förra sommaren fick vi väldigt många besökare direkt och då insåg vi att de flesta som kommer hit vill kunna sätta sig ner och fika eller äta något. Nu kan besökarna sitta här inne eller precis utanför entrén och fika, längre fram går det även att sitta nere vid ån. Där ska vi också ha en boulebana, berättar Anki.

Paret har stora planer för sin verksamhet. Anki planerar att arrangera föreläsningar i mejeriet.

– Vi kommer att hålla kurser i möbelrestaurering längre fram. Övervåningen av mejeriet har gjorts om till en lägenhet med 5 rum och kök, där våra kursdeltagare kan bo. Lägenheten går att hyra veckovis året runt. Jag vill att folk ska kunna komma hit och lyssna på en intressant föreläsning och sen sätta sig ner och äta middag här, säger Anki. Det finns så mycket vi vill göra.

Det Gamla mejeriet är en av sju InfoPoints i Vetlanda kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det betyder att de kan hjälpa till vid frågor och att du kan hämta kartor och informationsbroschyrer här.

– För oss är det såklart roligt att vi får vara det. Jag hoppas självklart att det gör att fler kommer hit och får se vår fina by, säger Anki.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer