Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Ge dig in i familjen Knyckertz värld

Gillar du årets julkalender? I så fall borde du besöka museet på söndag för att vara med på en workshop som går i Knyckertz-anda eller titta på den pågående utställningen om familjen. På plats finns Anders Sparring och Per Gustavsson, författare respektive illustratör till böckerna bakom julkalendern i SVT om just familjen Knyckertz.

Flera personer iklädda tjuvkläder.

På museet kryllar det just nu av tjuvar.

Kliv in i familjen Knyckertz värld på Vetlanda museum. Här är väggarna smyckade med illustrationer av familjen från årets julkalender och de berömda böckerna. Här kan du bland annat kika in i Hollies Gottisgrotta och Åsas Kuriåsa-rum med gamla saker. Utställningen är en del av projektet Bilderbokens möjligheter som ska få barn att hitta läsglädjen.

– Vi är jätteglada att vi fick med Per Gustavsson i det här projektet och kan visa upp hans fantastiska illustrationer. Sen var det såklart roligt när vi fick höra att årets julkalender skulle handla om just familjen Knyckertz, säger museichef Åsa Stenström.

Efter mycket arbete står nu Knyckertz-rummet klart. Här finns många saker att titta på, som du säkerligen kan känna igen från julkalendern. I ett hörn av museet finns en diamant i guld, just nu är den inlåst men det kan vara så att någon planerar att stjäla den.

– Vi har hittat en del verktyg som tyder på att någon planerar en kupp. Vi skulle bli väldigt glada om besökarna kom hit för att hjälpa oss att hålla koll på diamanten, säger Åsa Stenström.

En diamant.

Diamanten är inlåst.

Workshop om tjuvar

På söndag förmiddag kan du vara med på spännande workshop i Hörsalen vid Vetlanda bibliotek där bröderna Knyckertz ritar och berättar om sin brokiga släkt. I workshopen fantiserar bröderna fram nya Knyckertztjuvar och deras speciella tjuvknep tillsammans med dig och ritar och berättar om bovar. Under eftermiddagen finns Anders och Per på Vetlanda Museum. Där signerar de sina böcker och pratar med besökare.

Skrivartävling

Under hela dagen är det massor av roliga aktiviteter på både museet och biblioteket, som tipspromenader och pyssel. Du kan även vara med i en rolig tävling. Författaren Anders Sparring och illustratören Per Gustavsson har börjat på en ny illustrerad berättelse om familjen Knyckertz. Berättelsen heter “Familjen Knyckertz och gruväventyret” och utspelar sig i Ädelfors. Självklart blir det äventyr och strapatser, men hur slutar berättelsen? Det bestämmer barnen och ungdomarna i Vetlanda kommun, som ska hjälpa till att slutföra berättelsen och bidra med fler illustrationer.

Åsas Kuriåsa.

Här finns många fina saker att se.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer