Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Ge dig ut på guldjakt i Ädelfors

Guld och gröna skogar, det är precis vad du får när du besöker guldvaskningen i Ädelfors. Här lär du dig tekniken att vaska guld, i en naturnära miljö tillsammans med erfarna instruktörer.

Lennart Larsson

Lennart Larsson har besökt guldvaskningen i Ädelfors varje sommar i tjugo år. Denna sommar jobbar han där som instruktör.

Precis bredvid Emån och omgiven av höga tallar, ligger guldvaskningen i Ädelfors, som drivs av företaget Guldström & Co. Företaget ägs i dag av Rolf Guldström. Men det var hans pappa, Lars Guldström, som startade företaget och sen även verksamheten i Ädelfors i början på 90-talet. Lars hade redan då lång erfarenhet av att vaska guld och hade tidigare bedrivit guldvaskning i Herrljunga.

Ryktet spred sig snabbt om att det gick att hitta guld i närheten av den gamla guldgruvan i Ädelfors och besökare från hela Sverige strömmade dit för att pröva lyckan. I dag, nästan 30 år senare, tar sig besökare från hela Sverige fortfarande till den lilla byn Ädelfors för att vaska guld.

När du kommer till guldvaskningen i Ädelfors känns det nästan som du hamnat någonstans i USA. Här är de flesta klädda i cowboyhatt och höga stövlar. Vid en lång ränna sitter folk och letar guld i sina vaskpannor samtidigt som en instruktör ger tips till den som behöver.

Återvänder varje sommar

En av dem som kommer hit varje sommar är Lennart Larsson från Orust. I sommar jobbar han som instruktör på guldvaskningen.

– Jag kom hit en gång för att testa och jag fastnade direkt. Nu har jag varit här varje sommar i mer än 20 år. Det som är roligt är att du alltid hittar något, säger han.

Under de somrar han varit på plats har det blivit en del guld, men hur mycket vill han inte avslöja.

– Det är hemligt, men det har blivit ganska många rör, säger han.

Men det är inte bara guldet som gör att Lennart återvänder till Ädelfors, år efter år.

– Det är ett harmoniskt ställe, med så många trevliga människor. På dagen vaskar vi och på kvällen slår vi oss ner vid en brasa, grillar korv och pratar, säger han.

Grus med naturligt guld

När du ska vaska för första gången får du hjälp av en instruktör som förser dig med utrusningen som du behöver. Sedan får du en lektion i hur du ska göra, innan instruktören följer med dig ner till den stora gropen där du hämtar en hög med grus som förhoppningsvis innehåller guld. Gropen är en drygt 12 000 år gammal flodbotten där det finns naturligt guld i gruset.

Sedan slår du dig ner vid rännan med din vaskpanna med grus. Du fyller pannan med vatten, skakar på den, tömmer ut vattnet och fyller sen på igen. På så sätt silar du bort gruset.

– Guld är ett tungt material, som åker ner till botten när du vaskar. När allt grus är borta finns det förhoppningsvis bara guld kvar, säger Lennart Larsson.

Laga din egen mat

När du har vaskat klart kan du köpa något att äta på caféet som ligger i anslutning till guldvaskningen. Där serveras dagens lunch och du kan även köpa mackor, glass, godis och dricka.

Den som vill tillaga sin egen mat kan göra det på någon av grillarna som finns utplacerade på eldstäderna vid caféets uteservering.

Vill du vaska guld i flera dagar kan du stanna på campingen som också den ägs av Guldström & Co. Här kan du bo i stuga eller hyra plats för husvagn.

Den som vill fortsätta leta guld på annat håll kan köpa med sig guldgrävarutrustning från familjens butik. Här hittar du bland annat olika metalldetektorer, magneter och annan utrustnings som du kan behöva.

I sommar är guldvaskningen öppen fram till mitten på augusti.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer