Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Grillar du säkert?

Våren är här och med det kommer också varmare väder och då är det många som ger sig ut i naturen för att grilla. Du får grilla på väldigt många platser, men se då till att du eldar säkert.

Erik Ljungström.

Erik Ljungström på Höglandets räddningstjänstförbund uppmanar alla att grilla säkert i vår och sommar.

Strålande sol och varma vindar gör att de flesta blir sugna på att grilla. Det finns många vackra platser i Vetlanda som du kan slå dig ner på och tillaga god mat. Men det finns en del saker du behöver ha koll på innan du gör det.

– Förberedelse är a och o. Samtidigt som du kollar vädret innan du går ut är det också viktigt att du kikar på hur det ser ut med brandrisken. Det finns en app som heter Brandrisk ute som är bra att använda. Du måste såklart också ha koll på om ett eldningsförbud utfärdats och det kan du se på kommunens hemsida Länk till annan webbplats. eller hos länsstyrelsen, Länk till annan webbplats. säger Erik Ljungström, styrkeledare på Höglandets räddningstjänstförbund.

Risk att elden sprider sig

Du får elda direkt på marken men då måste du först kolla hur det ser ut med allemansrätten. Det är viktigt att välja en plats för elden där det inte är risk att den sprider sig eller skadar mark och vegetation och att den inte ligger i närheten av hus eller andra fastigheter. Välj en fast grillplats eller en plats där elden inte kan spridas till annat brännbart som träd, buskar eller gräs.

– Välj en plats där underlaget är sand eller grus. Det vanligaste misstaget många gör är att göra upp en eld på en plats med fel underlag, utan sand eller grus. När de sen grillat klart kan det se ut som att elden är släckt men sen sprider den sig via rötter i marken och kan då plötsligt blossa upp igen vid ett senare tillfälle och starta en skogsbrand, säger Erik.

När det gäller engångsgrillar är det viktigt att de står på en plats där det inte finns brännbart material under.

– sand, grus, sten eller stenplattor är det bästa underlaget. De blir väldigt varma undertill vilket kan skapa brännmärken eller starta en markbrand. Därefter är det viktigt att de kyls ner med vatten och slängs på anvisad plats, säger Erik.

Grilla med sjöutsikt

Ett bra tips är att elda i närheten av en å eller sjö, det är både vackert att grilla med sjöutsikt men det är också säkert eftersom du har tillgång till vatten om elden skulle sprida sig.

– Finns ingen sjö i närheten får du helt enkelt ta med dig vatten. Medan elden brinner ut kan du finfördela eldningsmaterialet och varva det med att hälla vatten på. Lämna platsen som den såg ut när du kom, det är viktigt att inte lämna några avtryck i naturen, säger Erik.

Så passa nu på att ge dig ut i skogen, maten blir alltid extra god när den har tillagats utomhus, tänk bara på att grilla säkert.

Denna artikel är en del av en artikelserie med koppling till friluftslivets år 2021. Ni kan läsa mer om friluftslivets år på luftenarfri.nu. Länk till annan webbplats.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer