Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Gunilla Nordberg får årets stjärna

Genom sina historier tar Gunilla Nordberg läsarna tillbaka till dåtidens Vetlanda för att uppleva staden som den var förr. För detta får hon nu årets stjärna på Heders­plats Vetlanda.

mallbild
Gunilla Nordberg står i Forngården och ler.

Gunilla Nordberg får årets stjärna på Hedersplats Vetlanda.

I trakterna är Gunilla Nordberg främst känd för sin kunskap om Vetlandas historia. Genom kåserier i Vetlandaposten och genom sin Facebooksida ”Vetlanda förr i tia å nu mä”, tar hon läsarna tillbaka till det gamla Vetlanda.

Under måndagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att ge Gunilla Nordberg årets stjärna på Hedersplats Vetlanda. Det är ett pris som varje år tilldelas en person som på olika sätt haft en stor betydelse för kommunen. Gunilla får priset med motiveringen:

”Genom förtjänstfulla insatser med att berätta historien om människor och byggnader i kommunen låter hon Vetlandaborna återuppleva historiens vingslag”.

– I år föll valet på Gunilla Nordberg och det är huvudsakligen för hennes insats med att dela med sig av sin kunskap om kommunens historia. Vi tycker att det passar väldigt bra i och med att Vetlanda firar hundra år, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö.

För Gunilla Nordberg var beskedet mycket oväntat.

– Jag har inte haft en tanke på att jag skulle bli utsedd. Det är en ofattbar ära att bli utvald och få ingå i ett så förnämligt sällskap med alla tidigare vinnare, säger hon.

Att hon blivit så intresserad av historia tackar hon sin farmor och farfar för.

– Jag var hos dem väldigt mycket när jag var liten, de var båda väldigt intresserade av historia och delade gärna med sig av sin kunskap till mig, säger hon.

Det blev ett intresse som följt med henne hela livet.

– Jag har bott i Vetlanda kommun större delen av mitt liv men när jag var 38 år flyttade jag till Göteborg. Där stannade jag i några år innan jag hittade ett hus i Skirö. Då valde jag att ta med mig min man och flytta tillbaka, berättar Gunilla Nordberg.

När hon kom tillbaka till Vetlanda märkte hon att mycket förändrats och att många gamla byggnader hade ersatts av nya.

– När jag gick omkring på gatorna funderade jag på hur det såg ut förr och det gjorde att jag började läsa på om de gamla byggnaderna som låg där tidigare, säger hon.

Genom en grupp på Facebook började hon sedan dela med sig av allt hon lärt sig och på den vägen är det. Idag är det få personer i kommunen som inte känner till Gunilla och hennes historier om Vetlanda.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer