Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Håkan Larsson tilldelas stjärna på hedersplats

Varje år delas det ut en stjärna på Hedersplats Vetlanda till personer för deras utmärkande insatser för Vetlanda kommun. Nu är det klart att årets pris går till konstföreningens Håkan Larsson. - Det känns helt överväldigande, säger pristagaren.

Håkan sitter i en stol

Håkan Larsson får ta emot årets stjärna på Hedersplats Vetlanda.

Håkan Larsson är ett känt ansikte för de allra flesta Vetlandabor, speciellt för de som är insatta i konstens värld. Nu står det klart att han tilldelas årets stjärna på hedersplatsen.

Prisets motivering är: “Håkan Larsson, Vetlanda Konstförenings ordförande, tilldelas 2022 års stjärna på Hedersplats Vetlanda. I årtionden har han med smittsamt engagemang haft en nyckelroll i att sprida intresset för konsten. Hans stora kunskap, på såväl det lokala som det nationella planet, har resulterat i en mångfald av utställningar. Vetlanda Konstförening har en stor betydelse för Vetlanda kommuns kulturliv och därmed dess attraktivitet.”

- Jag blev synnerligen överraskad, det fanns inte bland stjärnorna att jag skulle få det här priset. Jag är född och uppväxt i Vetlanda kommun så att få ta del av detta pris är en stor ära. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag är född på torget. Min mor växte upp i Mogärde och min far i ett hus på Bäckmanska tomten så min uppväxt har varit på torget och runt omkring hedersplatsen, säger Håkan Larsson glatt.

Priset kände Håkan till väl sen innan; men att han själv skulle få det såg han som en stor överraskning.

- Andra som vunnit detta pris är ju kända personer. Jag vet inte om jag själv är en så känd person, det har jag aldrig tänkt mig.

Håkan Larsson

Håkan stoltserar med ett av konstföreningens alla verk.

Konsten alltid varit central för Håkan

Just konsten är något som Håkan själv aldrig gett sig in i som skapare. Vid sidan av främjandet har han istället ägnat sig åt att hjälpa andra förmedla sin konst och få den utställd.

– Vi bjuder in folk till olika utställningar, vi annonserar och försöker sprida kännedom om olika konstformer. Vi har olika sommarutställningar där folk från hela Sverige – och även danskar och tyskar – kommer för att se våra utställningar. I vissa fall mynnar det ut i att de själv vill ställa ut sin konst här.

I frågan om Håkan ska fira priset så lyser han upp.

– Ja, självklart! Det här är andra priset jag får under kort tid, efter att ha blivit tilldelad Christina Jötterströmstipendiet för ett par år sedan. Då lämnade jag över en present till de styrelseledamöter som då tjänstgjorde. Denna gång tänker jag försöka ställa till med en liten fest. Vi är en stor gemenskap och att jag fått detta pris är mycket deras förtjänst, så jag vill se till att de ska få ta del av detta, säger Håkan ödmjukt.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer