Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Håll dig i form under bar himmel

När solen skiner eller regnet står som spön i backen – hur du än gillar att motionera så är Vetlandas två utegym något du borde ge en chans.

Stewe Jonsson står på utegymmet i Norrgården. I händerna har han två rep som han utför en övning med.
mallbild

Två utegym, så många är de. Ett finns i Mogärdeparken och ett precis bredvid Hasses Sportcenter i Norrgårdens rekreationsområde. Båda gymmen är öppna för alla och helt gratis att besöka.

Gymmet vid Hasses Sportcenter invigdes under hösten 2018. Då som nu var det tänkt som en resurs för allmänheten, men med förtur för Njudungsgymnasiets elever i samband med idrottslektioner.

– Om du går dit under skoltid kan det hända att gymmet är upptaget av skolan, men annars är det fritt fram att använda gymmet när du vill, berättar kommunens kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Maskinerna ser ut som helt vanliga gymmaskiner och precis som på ett vanligt gym finns det något för alla som vill träna.

Med ett modernt och fräscht utegym, en fin innebandyarena med hög standard, en uppgradering av Villevallen och en ny gångväg upp mot området med elljusspåret kan det konstateras att hela Norrgårdens rekreationsområde fått sig ett rejält lyft.

Senioranpassat gym i Mogärdeparken

I Mogärdeparken är gymmet, som stod klart så sent som i maj 2020, lite annorlunda. Beläget precis mellan Vetlandabäcken och Mogärde seniorboende är det kanske inte så konstigt att gymmet är anpassat för äldre och personer med funktionshinder. Här ser inte gymmaskinerna ut som du kanske är van vid.

– I Mogärdeparken handlar det mer om rörelse- och koordinationsträning och att hålla muskulaturen igång snarare än att bygga upp dig, förklarar Stewe.

Han berättar att boende i Mogärde seniorboende eller andra Vetlandabor kan komma dit med rollator och väl på gymmet träna på att gå utan den.

– Det är inga tyngder eller någon hård belastning, utan mer finmotorik. Du kan till exempel träna balansen.

Gymmet har varit efterfrågat i flera år, inte minst av pensionärsföreningar, men Stewe Jonsson berättar att även barnfamiljer kan uppskatta det. Bland annat finns en hängbro att balansera på.

– Det kan vara bra även för mindre barn att träna finmotorik och även om det inte är några leksaker det handlar om, så tror jag att barn kan uppskatta hur gymmet ser ut och är uppbyggt.

Viktigt att hålla sig i form

Sist men inte minst konstaterar Stewe att det finns hur många anledningar som helst att hålla sig i form, inte minst i dessa tider när coronaviruset ligger som en dimma över världen.

– De här gymmen är bra komplement till de andra gymmen i stan nu på sommaren när du kan träna utomhus. Huvudskälet är att du kan hålla dig i form, hålla dig i rörelse. Livskvalitén blir högre om du är i bra form och det gäller ju alla, avslutar han.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer