Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Handla närproducerat via Facebook

Just nu pågår Landsbygdsveckan i Vetlanda kommun och vad passar då bättre än att berätta om hur du enkelt kan beställa närproducerad mat som kommer från vår landsbygd? Gruppen Reko-ring Vetlanda ger dig möjlighet att enkelt handla närproducerad mat av hög kvalitet direkt från producenterna.

Lovisa Hedberg, Sanna Remne och Sofia Wahlén startade gruppen Reko-ring Vetlanda 2018. Där kan du enkelt beställa närproducerad mat.

Reko-ring Vetlanda är en Facebook-grupp som startade i oktober 2018 och som drivs av Sofia Wahlén, Sanna Remne och Lovisa Hedberg. I gruppen har du möjlighet att beställa mat från lokala producenter.

– Tanken bakom Reko-ring Vetlanda är att du ska få möta den som producerat det du köper, öga mot öga, när du hämtar det du har beställt. Maten du köper säljs utan mellanhänder och har inte har fraktats långa sträckor, säger Sofia Wahlén.

Gruppen startades för att lyfta de producenter som finns i och omkring Vetlanda.

– Vi bor alla tre på landet och vi kände att vi ville lyfta vår fantastiska landsbygd och de duktiga producenter som finns här. Vi ville också skapa ett större intresse för närproducerad mat och visa hur mycket det faktiskt gör för vår miljö om fler väljer att handla närproducerat, säger Sofia Wahlén.

Driver lantbruk

Sofia Wahlén är själv mjölkbonde och driver ett ekologiskt lantbruk på gården Bjädesjöholm utanför Myresjö. Vissa av sina produkter säljer hon via Reko-ring.

– Det är väldigt smidigt att lägga upp en annons på det du har att sälja. Då och då säljer jag köttlådor och det är alltid väldigt hög efterfrågan, allt blir sålt, säger hon.

Du behöver inte vara livsmedelsproducent på heltid för att kunna lägga ut en annons i gruppen.

– Det räcker att du har äpplen över som du vill sälja. Kravet är att allt skall kunna redovisas och självklart skall kvitto kunna lämnas, säger Sofia.

Genom att gå med i Facebookgruppen Reko-ring Vetlanda kan du se alla annonser som ligger ute just nu. I gruppen finns ett stort antal producenter som erbjuder allt från kött till nyslungad honung. Producenterna presenterar själva sina produkter och priser genom inlägg i gruppen. Är du intresserad av en produkt kontaktar du producenten.

Utlämningen sker varannan vecka. Då samlas alla producenter, som haft varor till salu, utanför Hydro Arena. Där får du själva hämta dina varor och träffa den producent du beställt av. Nästa utlämning är under vecka 39.

– Har du några frågor kan du enkelt kontakta oss som är administratörer för gruppen. Vi brukar ofta hjälpa de som ska lägga sin allra första beställning och som kanske har frågor om det, säger Sofia.

Medlemsantalet ökar

I dag har gruppen mer än 3300 medlemmar, men medlemsantalet ökar hela tiden.

– Det känns roligt att vi hela tiden blir fler och att det är en stor efterfrågan på närproducerat. Jag hoppas såklart att gruppen ska bli ännu större, säger Sofia.

I podden Vänliga hälsningar Vetlanda berättar Sofia Wahlén mer om Reko-ring.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer