Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Hannas i Björköby är ett turism­pris rikare

Under fredags­efter­middagen fick Hannas i Björköby den finaste av helg­över­raskningar. Ute på gården dök det nämligen upp represent­anter från Nuvab som var på plats för att dela ut årets turism­pris.

Mikael Karlsson håller ett diplom och Hanna K Adolfsson håller i en blombukett.

Mikael Karlsson och Hanna K Adolfsson äger Hannas i Björköby tillsammans.

mallbild

Hannas i Björköby är restaurangen, cateringföretaget och bypuben i Björköby som lockar besökare från hela södra Sverige. Tillsammans med hembygdsföreningen i Björköby ser de även till att det händer roliga aktiviteter på orten, som den årliga picknickfestivalen som kan locka så många som 500 besökare.

– Det är människorna som bor i Björköby som lockar hit folk. Deras vänner kanske säger att de ska komma ner till Växjö eller åka till Jönköping, men då säger de att vännerna ska komma till Björköby i stället så att de kan gå ut och äta. De blir helt fascinerade att det här finns här, berättar Mikael Karlsson som äger Hannas tillsammans med sin fru Hanna K Adolfsson.

Att deras företag nu har blivit tilldelat årets turismpris 2020 ser paret som en utmaning att framöver göra saker ännu bättre.

– Nu måste vi hitta på ännu mer och försöka toppa det här, säger Mikael.

Extra mycket värmer utmärkelsen eftersom Vetlandaborna själva har röstat fram företaget som vinnare. Först har allmänheten fått nominera olika turismföretag till vetlandagalan.se, sen har Nuvab tagit fram de tre företag som fått flest nomineringar. Därefter har vinnaren röstats fram av Vetlanda-Postens läsare.

– Det är en riktig ego-boost. Det här gjorde hela veckan, säger Hanna K Adolfsson. Det är ju våra kunder, våra gäster som har röstat fram oss, så det är verkligen extra kul.

Hanna tror att det är tron på landsbygden som gör att de fått turismpriset i år.

– Vi försöker liva upp landsbygden och vi har visat att det går att göra sådant här även utanför centralorten.

Och hon är inte fel ute. På diplomet står nämligen följande nominering:

Genom att se möjligheterna på platsen där de bor och med ett stort lokalt engagemang och hjärta för platsen Björköby driver de sin verksamhet med ett inspirerande entreprenörskap och engagemang.

Med familjeföretagets motto ”mat lagad från grunden” driver Hanna’s catering, restaurang och pub i det lilla samhället Björköby mitt i den småländska myllan.

Med lokal förankring och ett framtidsfokus på nya produkter och erbjudanden är årets pristagare en förebild för förnyat hållbart företagande.

Samarbetar gärna lokalt

För Hannas innebär den sena hösten och tidiga vintern oftast en intensiv period med många julbord och mycket julmat. Hur det blir av den varan i år återstår fortfarande att se, men både Hanna och Mikael vet att det finns en efterfrågan, inte minst från företag som vill bjuda sin personal på något inför julen.

– Det blir nog inte lika mycket julbord, men däremot har vi tagit fram portionsförpackade jultallrikar, säger Hanna.

Som för många företag i många olika branscher har 2020 varit ett speciellt år för Hannas i Björköby, men de har sett möjligheter i att samarbeta lokalt.

– Vi försöker alltid ha mycket närproducerad mat så långt det går. Det är svårt med sill och sådant, men vi vill gärna handla från andra lokala företag, säger Hanna.

– Vi har köpt godis från Mariannelund och sålt i vår kiosk. Det är ju ett sätt för oss som har små lokala företag att dra runt varandra lite när många har haft ett svårt år, berättar Mikael.

Mikael Karlsson håller i ett diplom och Hanna K Adolfsson håller i en blombukett.
Emma Ingelow från Nuvab läser från ett diplom, framför henne står Mikael Karlsson och Hanna K Adolfsson.
En slinga med glödlampor hänger framför Hannas entré.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer