Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Häst och vagn hos Stall Metropol

Vad sägs om en mysig tur med häst och vagn? Det kan alla Vetlandabor och turister nu ta del av i Skirö där Stall Metropol har slagit upp portarna.

Mikaela Rautio och hästen Fortuna

Hästen Fortuna står för draghjälpen när Mikaela Rautio håller i tyglarna.

Sedan årsskiftet har Stall Metropol officiellt jobbat med inkörning av hästar och turer med häst och vagn. Men de håller även i kurser för den som vill lära sig kuska runt. Framför allt är det dock turerna med häst och vagn som affärsidén bygger på.

– Vår tanke är att man ska kunna boka en tur till ett barnkalas, ett bröllop eller lite vad som helst, berättar Mikaela Rautio som äger Stall Metropol.

– Vi har haft tjejgäng som har åkt, mormor med barnbarn. Det är något som alla kan göra.

Framför allt är det i krokarna runt Skirö som turerna ska gå, men om önskemål finns så är inte Stall Metropol främmande till att lasta ett släp med häst och vagn och ta sig till en annan plats.

– Det är bara folks fantasi som sätter gränserna egentligen. Vi försöker skräddarsy upplevelsen efter kundens önskemål, säger Mikaela.

Inte bara en sommargrej

Mikaela berättar att det är många som tänker på Emil i Lönneberga och Astrid Lindgrens Småland när de kommer till Skirö för att åka häst och vagn. Och det är svårt att inte se det framför sig när man befinner sig i vårsolen i Smålands trädgård medan hästen Fortunas hovar klapprar lugnt mot marken.

Till sommaren har de planer på en tur ner till Skirö med inplanerade stopp för att bada och grilla. Förutom det väntar ett samarbete med Wallby säteri mitt under turistsäsongen. Men Mikaela berättar att det inte bara är på sommaren man kan åka häst och vagn.

– Vi har kört med släde på vintern också, gjort julturer med bjällerklang, lite korvgrillning och så där. I vintras var vi på Näshults vintermarknad till exempel.

Nytta för hela Vetlanda

Som del i turistnäringen tror Mikaela att det är viktigt att hjälpa varandra. Hon menar att den som åker till Skirö för att åka häst och vagn inte bara vill stanna till där.

– Jag tror att alla i Vetlanda kan dra nytta av att det kommer turister, för om det kommer någon hit är chansen stor att de även stannar på ett café eller besöker något annat turistföretag.

Hästen Fortuna står lugnt på sin plats och nickar medhållande till Mikaelas sista påstående.

– Hon håller mest med hela tiden, avslutar Mikaela och skrattar.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer