Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Högskola på hemma­plan i Vetlanda

Till hösten kan Vetlanda Lärcentrum stoltsera med inte mindre än fem högskole­­kurser, helt pendlings­fritt för dig i Vetlanda kommun. Förutom högskolekurserna erbjuder Vetlanda Lärcentrum även yrkes­högskole­utbildningar som kan skicka dig rätt ut i arbetslivet.

Fyra studenter diskuterar framför en dator

De blivande trähusprojektörerna trivs bra i Vetlanda Lärcentrums fräscha lokaler.

– Jag kan inte komma ihåg när vi senast kunde erbjuda fem högskolekurser. Det känns gott i hjärtat att kunna erbjuda det till Vetlandaborna på hemmaplan, säger Maria Ahlstedt som är utbildningssekreterare på Vetlanda Lärcentrum.

Många har en familj, är rotade och har inte möjlighet att pendla till en annan studieort. Därför är också drömmen att få hit ett helt högskoleprogram till Vetlanda.

– Både politiker och tjänstemän pratar om ett förskollärarprogram. Det är en yrkesgrupp där det finns ett stort behov lokalt, berättar Maria.

Ett alternativ till kompetensutveckling

Vetlanda Lärcentrum är en del av något som kallas för Bättrekonceptet från Högskolan i Borås. Det riktar sig främst till dem som vill spetsa till sin kunskap och bli bättre på att bli bättre. Det handlar om kurser som Bättre Lean för service och tjänster och Bättre produktion. Utbildningar som bidrar till effektivare tjänster och administration, men också hjälper den som vill få fart på förbättringsarbetet på arbetsplatsen.

– Vi har även en högskolekurs i ledarskap men också i psykologi och pedagogik. Dessa två går på halvfart under ett läsår så det är en fjäder i hatten för oss att få igång dem, säger Maria.

Gruppdynamiken skapar resultat

Maria berättar att det kan vara svårt att skilja på vanliga distansutbildningar som görs hemma på kammaren och så kallade lärcentrakurser. Kurserna på Vetlanda Lärcentrum är på distans och hålls av Högskolornna i Borås och i Halmstad samt Jönköping University, men de genomförs via videolänk på Vetlanda Lärcentrum där studenterna får ta del av gruppdynamiken som studiekamrater skapar.

– Genomströmningen är faktiskt större vid sådana här kurser, berättar Maria.

– Det blir ett gäng som skapar dynamik, träffar varandra och kan hjälpas åt, så det är nog förklaringen till det.

Två yrkeshögskoleutbildningar

Vetlanda Lärcentrum erbjuder också utbildningar till trähusprojektör och underhållstekniker. Dessa är yrkeshögskoleutbildningar och tar dig som läser dem ett stort steg närmre arbetslivet. Båda utbildningarna är på ett och ett halvt år och har platsförlagd undervisning tre dagar i veckan. Utbildningen för underhålls­tekniker genomförs i samarbete med Högskolan på hemmaplan i Gislaved.

– Efter en yrkeshögskoleutbildning har cirka 91 procent ett arbete efter sin examen, säger Maria Ahlstedt.

Yrkeshögskoleutbildningar är mellan ett och två år, vilket är en snabb utbildningsväg. Det som framför allt skiljer sig från högskolan är att näringslivet via en ledningsgrupp skräddarsyr utbildningen efter branschens behov. Lednings­gruppen är också med i antagningsarbetet och framtagandet av kursplaner.

– I vårt fall när vi erbjuder utbildningen till trähusprojektör så har vi till exempel med representanter från Myresjöhus och Hjältevadshus.

I en yrkeshögskoleutbildning består en del av utbildningen av LIA, lärande i arbete. Maria berättar att studenterna kommer ut i LIA ganska tidigt och får känna av yrket. Det är ett moment där många knyter kontakter och tar sig ett stort steg närmre arbetslivet.

Satsar på studieteknik

Maria Ahlstedt och Vetlanda Lärcentrum har infört begreppet ”workshop i studieteknik”. En gång på våren och en gång på hösten inför respektive termin ger de kommande studerande en möjlighet att få verktyg för hur de ska studera mer effektivt.

– Det är inte självklart att man har en studieteknik bara så där. Vi har märkt att högskolestudier kan behöva avdramatiseras lite. I mitten av augusti kör vi nästa workshop i studieteknik, så håll utkik på vår hemsida, avslutar Maria.

Vill du ta chansen att ge dig på en högskolekurs på hemmaplan? Ansök då innan den 15 april via Vetlanda Lärcentrums hemsidalänk till annan webbplats eller direkt på antagning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!