Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Hvetlanda GIF möter allsvenskt mot­stånd

Den 18 augusti blir det finfrämmat på Heds Arena i Vetlanda. Det är Varbergs BoIS som kommer på besök för att ta sig an Hvetlanda GIF i den andra omgången av Svenska Cupen.

Jasmin Bosnjak står på en fotbollsplan

Hvetlanda GIF:s tränare Jasmin Bosnjak tycker att Vetlandaborna ska passa på att se fotboll på toppnivå när Varberg kommer på besök i Svenska Cupen.

mallbild

Fotbollssäsongen 2020 var på många sätt präglad av coronapandemin, inte minst för lagen i de lägre divisionerna. Medan proffsen fick spela på nästan som vanligt fick de allra flesta nöja sig med en uppskjuten säsong och ett begränsat matchande. För Hvetlanda GIF blev säsongen halv, men oj vilken halv säsong det blev. Laget sopade mattan med seriekonkurrenterna i division 4 nordöstra Småland. Av elva matcher blev det tio segrar och en oavgjord samt en förkrossande målskillnad med 50 gjorda mål och endast 13 insläppta. Avancemanget till division 3 var ett faktum.

Med den fina formen tog sig det blå laget hela vägen till semifinal i Smålandscupen (Toyota Cup) där det tillslut blev respass mot division 1-laget Oskarshamn. Insatsen i cupen skapade förutsättningar för spel i Svenska Cupen 2021 och det är där vi är idag. Efter att ha slagit ut division 2-laget Dalstorps IF i den första omgången är det dags för GIF att ta sig an det allsvenska laget Varbergs BoIS.

– Vi är ett riktigt bra fotbollslag och vi har vunnit våra matcher för att ta oss hit. Vi mötte ett stabilt division 2-lag här den sjunde juli. De var ju utan tvekan favoriter, vi är ju nykomlingar i trean. Men inte ens förlängning kunde avgöra matchen utan fick gå till straffar. Vi tog ledningen och var i förarsätet hela matchen, säger Hvetlanda GIF:s tränare Jasmin Bosnjak.

Allsvenskt motstånd är så klart det svårast tänkbara för Vetlandalaget, men Jasmins manskap räds inte utmaningen.

– Det ska bli jättekul, något man ser fram emot. Det är ju ett av Sveriges 16 bästa lag, så alla här och runt omkring längtar efter att få spela den matchen. Det är väldigt motiverande, säger Jasmin.

Men Hvetlanda GIF kommer inte till spel bara för att njuta av stunden. Trots att Varberg på förhand är storfavoriter så vet Jasmin vad han vill ha ut av matchen.

– Vi ska försöka chocka dem på något sätt, spela klokt och smart. Vi vill ju vidare till gruppspelet. Chanserna är inte så stora, men inget är omöjligt.

Fotboll på topp­nivå

För Vetlandaborna blir GIF:s cupmatch mot Varberg en sällsynt chans att se fotboll på toppnivå på hemmaplan. Senast ett allsvenskt lag var på besök i Vetlanda var när Myresjö/Vetlanda FK tog emot IFK Göteborg i februari 2015. Den matchen slutade 0-6 till gästerna

– Jag hoppas att folk vågar komma. Många har ju, med all rätt, respekt för pandemin och vill kanske inte vara i för stora samlingar, men jag hoppas vi kan landa på runt 1000 personer. Det händer ju inte så ofta att ett av Sveriges bästa fotbollslag kommer till stan, säger Jasmin.

Vetlanda är en idrottsstad med mängder av föreningar, men när det kommer till stora sportsliga framgångar så tänker nog de flesta på bandy och speedway. När Hvetlanda GIF nu får möta allsvenskt motstånd så hoppas Jasmin Bosnjak att det ska ge lite tändvätska till de yngsta Vetlandaborna.

– Jag tror det här kan betyda ganska mycket. Vi får mycket beröm för sättet vi har spelat på, och att vi kan få hit ett allsvenskt lag att spela i Vetlanda ger lite motivation även till ungdomar. Det visar att det går att göra även här i Vetlanda. Många vill nog att det ska finnas ett bättre lag än division tre här i staden, konstaterar han.

Vad har du att säga till Vetlanda­borna för att de ska komma och se matchen?

– Kom och njut av att vi har ett lag från Vetlanda som är där uppe och låt barnen få se skillnaden på nivån. Njut av vår fotboll, vi spelar fin och attraktiv fotboll och spelar alltid för att vinna. Vill man inte åka iväg långt för att se ett allsvenskt lag så har man tillfälle nu, säger han.

Stora matcher i historien

Även om det inte hör till vanligheterna att ett fotbollslag från Vetlanda får mäta sig mot de absoluta toppklubbarna så har det hänt ett antal gånger genom åren för Hvetlanda GIF. Både i form av tävlingsmatcher och genom uppvisningsmatcher.

– Vi har mött klassiska lag som Falkenbergs FF, Kalmar FF och Östers IF i cupmatcher förr, men inget av lagen spelade i Allsvenskan när vi mötte dem, så det här är faktiskt första gången som vi möter allsvenskt motstånd i en tävlingsmatch, säger Lennart ”Jalle” Jarl som för många är känd som en sann eldsjäl som verkligen brinner för sitt Hvetlanda GIF.

Allsvenskt motstånd har Hvetlanda GIF mött i IF Elfsborg 1932 och 1965, Halmstad BK 1941 samt IFK Norrköping 1939 och 1945. Örgryte har klubben spelat mot två gånger, en gång 1930 och en gång 1964.

– Vid den sistnämnda matchen blev slutresultatet 0-8, trots att vi var förstärkta med Nacka Skoglund, berättar Jalle.

Samtliga matcher mot Sveriges toppklubbar har slutat med förlust. Ofta med ganska stora siffror. Men en match sticker ut ur mängden. I en uppvisningsmatch på midsommardagen 1933 fick Hvetlanda GIF besök av inga mindre än IFK Göteborg. Matchen slutade med hemmaseger, 2-1. Enligt ett referat i tidningen satte IFK Göteborgs spelare rekord i slöhet och nonchalans. Reportern ifrågasatte också om spelarna hade firat midsommar lite väl hårt dagen innan

– Vi kan säga att vi har fördel på IFK Göteborg trots att det gått nästan 90 år. De vågade inte komma för att ta revansch vid vårt gemensamma jubileumsår 2004 då båda föreningarna fyllde mäktiga 100 år, säger Jalle.

Hvetlanda GIF är store­bror

Inför matchen den 18 augusti passar Lennart Jarl också på att skicka en passning till Varbergs BoIS.

– GIF är bättre än Varberg på ett vis, det är att vi är äldre. Varberg bildades inte förrän 1925, medan GIF har funnits sedan 1904. Så redan där tycker jag att vi har en poäng, avslutar han.

En fotbollsspelare nickar en boll

Just nu tränar Hvetlanda GIF för att ta sig an allsvenskt motstånd.

En fotbollsspelare skjuter en hög boll mot mål.
En fotbollsspelare hoppar
En gul kon på en fotbollsplan
En fotbollsspelare skjuter mot en målvakt.
Hvetlanda GIF:s klubbmärke på en husgavel.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer