Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Industrilokal utanför Näshult blir nytt kafé

Till sommaren öppnar paret Erik Hjärtfors och Charlott Malmborg ett kafé och en trähandel i en gammal fabrikslokal från 40-talet, strax utanför Näshult. Här möter det industriella det mysiga och ombonade.

Charlott Malmborg.

Charlott Malmborg ser fram emot att äntligen kunna öppna kaféet.

Erik Hjärtfors jobbar vanligtvis med att tillverka möbler men nu ska han även öppna en trähandel. I trähandeln kommer det finnas produkter som inte går att hitta i en vanlig traditionell bygghandel, som rustika breda plank, trissor, stubbar och grenar från hans egen tillverkning.

– Vi kände att vi ville att det skulle finnas något mer i anslutning till trähandeln för de kunder som kommer hit och då kom vi på idén att öppna ett kafé. Vi vill att kunderna ska kunna komma hit och koppla av och njuta av en god fika också, säger Charlott Malmborg.

Drivit kafé i Malmö

Att driva kafé är inget nytt för Charlott, under 90-talet och i början av 2000-talet hade hon nämligen ett kafé och bageri i Malmö. I dag jobbar hon som fastighetsföretagare där hon bland annat är konsult för OBOS på halvtid. Övrig tid går åt att driva det egna bolaget med uthyrning av fritidshus och nu är det även dags att utveckla indutrifastigheten till ett aktivitetscenter och kafé.

– Det är skönt att få råda över sin egen tid och jobba med det som jag verkligen tycker är roligt, då känns det som att jag är ledig fast jag jobbar, säger Charlott.

Kaféet.

En mysig hörna i kaféet.

Hårt arbete

Det har varit ett omfattande arbete att göra om den gamla fabrikslokalen till ett trivsamt kafé.

– När vi byggde om ville vi bevara så mycket som möjligt av det gamla, men samtidigt få in återbruk och skogen. En hel del av det som finns här har vi utvecklat från Eriks möbeltillverkning, bland annat borden och lamporna, berättar Charlott.

I kaféet möter det industriella det mysiga och ombonade. Här finns stora mjuka soffor, vackra träbord och taket har smyckats med mossbeklädda grenar som klätts med ljusslingor och skapar en trivsam känsla.

Charlott kommer från början från Skåne och bor varannan vecka där och varannan vecka i huset i Lövsjö 2 kilometer från Soläng.

– Jag får det bästa av två världar skulle man kunna säga. Jag har fått mycket inspiration från både Skåne och Småland när jag funderade på hur jag ville att det skulle se ut i kaféet, berättar hon.

Flera samarbeten

I kaféet kommer det finnas kakor, bullar och lättare luncher som sallader och paj. Här kan du också köpa olivolja, kaffe, te och inredningsdetaljer till ditt hem.

– Jag kommer inte baka något själv utan har samarbeten med bland annat Bistro Raw i Vetlanda, Lilla glassfabriken i Malmö, Bergelin i Hultanäs och Hovs bageri i Växjö och jag kommer sälja deras produkter här, säger Charlott.

Det finns ett stort antal sittplatser inomhus och de besökare som vill kan slå sig ner utomhus och dricka en kopp kaffe i solen och njuta av lugnet.

Kaféet kommer ha öppet tre dagar i veckan under hela sommaren. Till sin hjälp har Erik och Charlott sina fyra barn som sommarjobbar i kaféet tillsammans med flera andra ungdomar från Näshult.

Kaféets kök.

Kaféets mysiga kök.

Nya planer

Men trähandeln och kaféet är inte parets enda satsning, de har även planer på att utveckla området ännu mer längre fram.

– Vi har i dag två hus som vi hyr ut veckovis men vi skulle vilja utveckla detta ännu mer och har tankar på att börja med glamping och ha flera tält och små byggnader i skogen bakom fastigheten. Det är väldigt vackert här och glamping är något som har blivit populärt den senaste tiden. Vi har köpt en tältkupol som vi ska testa. Men detta är ett projekt för framtiden, säger Charlott.

Just nu ligger deras fokus på kaféet och trähandeln och de har stora förhoppningar på sommaren.

– Vi hoppas såklart att folk kommer hit i sommar och att de tycker att detta är ett trevligt ställe att hänga på, säger Charlott.

Läs mer om Fabriken Soläng på vetlanda.se under mat och dryck.

Inredningsprylar.

Charlott gör fint på hyllorna.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer