Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Ingen stress bakom rumpan på en häst!

Lämna bilen hemma och ta dig fram genom vackra miljöer och landskap på ett helt nytt sätt (och väldigt gammalt), med häst och vagn. Stall Metropol i Skirö erbjuder turer, men även kurser för den som själv vill lära sig att köra.

Mikaela Rautio driver företaget Stall Metropol

Mikaela Rautio driver företaget Stall Metropol tillsammans med sin sambo. Företaget erbjuder framför allt turer med häst och vagn.

På Rosedal Gård i Skirö bor ridsportprofilen Mikaela Rautio med sin sambo Sonny Svensson. De flyttade hit för snart fem år sedan.

– Vi hittade gården av en slump och fastnade för den direkt. Vi kommer från Skede och Holsbybrunn så det blev ingen lång flytt. Skirö är en fantastisk by med härlig gemenskap och vi trivs verkligen här, säger hon.

Mikaela har länge haft en dröm om att få jobba med hästar och 2019 startade paret företaget Stall Metropol.

– Det var när jag var föräldraledig med vår son som jag bestämde mig för att göra slag i saken, säger hon.

Fick en egen häst

Intresset för hästar har hon haft sedan hon var liten och det växte ännu mer när hon fick en egen häst.

– Morfar köpte en fjordhäst till mig och min syster när jag var elva och sen dess har jag alltid haft egna hästar, säger hon.

För två år sedan byggde paret ett helt nytt stall på gården, vilket underlättade mycket när de sen valde att starta företaget.

– Det fanns inte vatten i det gamla stallet. I det nya stallet har vi mer förvaring och kan ha vagnar, selar och all utrustning på samma ställe. Vi har även plats för fler hästar, säger Mikaela.

Turer vid bröllop

I dag erbjuder Stall Metropol turer med häst och vagn vid bröllop, barnkalas och för turister. De håller också i kurser för den som vill lära sig att köra.

– Det var många som frågade oss om hjälp med inkörningar och kurser, så det kändes naturligt att ta det hela vägen. Jag hjälper även till med hästar som kan vara lite svåra att hantera, lasta och liknande, säger hon.

Sedan de startade har det gått väldigt bra och intresset för turer med häst och vagn är stort.

– Förra året hade vi mest inkörningar och en del turer. I år har vi haft mycket bokningar på turer och det är väldigt kul. Det är ett perfekt sätt att komma ut i naturen och njuta av lugnet, man kan liksom inte stressa bakom rumpan på en häst, säger Mikaela.

Paret ser väldigt positivt på framtiden och planerar att utöka verksamheten.

– Vi hoppas att vi kan utöka längre fram så att vi kan köra med par, alltså två hästar framför vagnen. Det innebär att vi skulle kunna köra mer folk samtidigt, säger Mikaela.

Läs mer om Stall Metropol på vetlanda.se under upplev.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer