Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Inne att vara ute vid Fågeldammen

Nu är det äntligen klart, uteklassrummet vid Fågeldammen mellan Forngården och Withalaskolan. Här kan både skolor och den som vill, hålla i lektioner i en naturnära miljö. Även bäcken har rustats upp och fått en mer slingrande form, för att förbättra djurlivet i området.

Henrik Tvarnö klippte bandet.

Henrik Tvarnö klippte det röda bandet under invigningen av uteklassrummet.

Hösten 2020 började grävningen av dammarna och nyligen stod även det planerade uteklassrummet färdigt. Uteklassrummet är fritt att använda för alla. Det är till för skolor och förskolor såväl som privatpersoner.

Här finns bänkar att sitta på och väggarna har gjorts till insektshotell. Här går det hålla lektioner inom de flesta ämnen, svenska, biologi, matematik eller engelska, det är bara fantasin som sätter gränser.

I veckan var det dags för invigning. Kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) klippte bandet och med på invigningen var bland annat Hanna Eriksson från Sportfiskarna. Hon jobbar med miljövård och utomhuslektioner i hela länet. Under invigningen fick de som ville prova att leta med håv i bäcken.

Hanna Eriksson visade också hur de använder så kallat elfiske för att kartlägga livet under ytan. Genom elektriska signaler lockas fiskarna till verktyget och kan lätt håvas upp för att dokumenteras och sedan släppas oskadda tillbaka.

Nödvändiga åtgärder

Hanna Karlsson är naturvårdshandläggare på Vetlanda kommun. Hon förklarar att något behövde göras åt miljön i dammarna.

–Det behövde göras åtgärder här. Området var överlag väldigt svårskött och dammarna innehöll för mycket slam. Nu är platsen istället en härlig kombination av vatten, pedagogik och biologisk mångfald, säger Hanna Karlsson.

Invigning av uteklassrummet.

Många kom till invigningen av uteklassrummet.

Smålands landskapsdjur

Hanna Karlsson berättar att det också har byggts ett utterbo i området. Uttern har på grund av hotade livsmiljöer haft det svårt.

–Det ser lite ljusare ut nu och vi hoppas att några letar sig hit. Det hade varit häftigt om en skolklass är här och har undervisning och en utterfamilj tittar förbi, säger Hanna Karlsson.

Översvämningar

De ökade riskerna för översvämningar är viktiga att planera för. Området har förberetts för att hantera tillfälligt stora vattenmängder. Landskapsarkitekt Annika Lundwall förklarar att det är mycket att ta hänsyn till.

–Vi har bilden att många velat ha kvar den öppna dammen med en tydlig vattenspegel, vilket vi har tänkt på. Utöver det var det viktigt att få till en bra strömming av vattnet, så bland annat syresättningen blir bra. Nu finns det också så kallade översvämningsytor, gropar och öar som ska minska översvämningsproblematik, säger Annika Lundwall.

Hanna Eriksson visade hur elfiske går till

Hanna Eriksson visade hur elfiske går till

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer